Klockan 14 på Valborgsmässoafton låstes portarna till Stadsbiblioteket, men det handlade inte om en vanlig fredag. Istället var det en historisk stängning, då böckerna aldrig mer kommer husera på hyllorna mellan Skellefteå Kraft och Scandic.
– Det är klart det känns, det är en epok som går i graven. Det är ett bibliotek fyllt med många goda minnen. Men samtidigt ser vi framemot flytten och möjligheten att skapa nya minnen, säger Mikke Ejrevi, kultur- och bibliotekschef.
– Helst hade vi velat uppmärksamma utflyttningen ännu mer, men det är svårt under pandemitider med rådande restriktioner. Fredagsleken, ett återkommande arrangemang för yngre barn, gick sist i temat flytt, så det var roligt, fortsätter Eva Abrahamsson, enhetschef för litteratur och läsning.
I mars 1995 flyttade biblioteket in på Kanalgatan, efter att då ha bott i huset som nu är The Great Northern.
– Något som var nytt då var att vi började låna ut CD-skivor och filmer, det var den stora nyheten. Nu tar vi istället bort den möjligheten, då det är väldigt få som lånar CD-skivor. Istället har vi många digitala tjänster. Men det är spännande, för vi ser tydligt hur tiderna förändras, säger Eva Abrahamsson.
Tanken var att platsen skulle vara temporär, och redan då var busstorget uppe för diskussion som en möjlig nästa anhalt. Nu, 25 år efter inflytten, blir det verklighet. 8 september öppnar Stadsbiblioteket igen, men då på första våningen i nya Sara kulturhus.
– Det känns fantastiskt. Det är en historisk händelse, även om det också är vemodigt att lämna, säger bibliotekarie Christer Westman.
Vad pågår då innanför dörrarna nu när biblioteket har stängt för besökare i fem månader? Alla böcker ska sorteras, packas ner och flyttas, samtidigt som gamla lokalen ska tömmas. 25 maj påbörjas inflytten i Sara kulturhus, och ett nytt Stadsbibliotek ska växa fram.
Det innebär att vissa förutsättningar förändras, som Norran tidigare berättat om. Lokalerna på Kanalgatan är 2300 kvadratmeter, om man räknar med scenyta och kafé. I Sara kulturhus blir ytorna cirka 1400 kvadratmeter, men då är inte scenen och kafé inräknade. Dessutom minskas bokbeståndet med 25 procent, ett utrensningsarbete som fortfarande pågår.
– Vissa är oroliga att biblioteket kommer bli sämre för att vi har färre böcker och en mindre yta. Men så ser inte vi på det, istället blev det här en anledning för oss att se över beståndet lite extra och rensa ut sådant som faktiskt inte lånas eller är trasigt. Som helhet kommer beståndet att bli mer aktuellt och mycket fräschare, säger Mikke Ejrevi.
– Och det blir också enklare för oss att samarbeta med de andra verksamheterna. Det har vi gjort länge, men det blir ännu mer nu när vi kommer finnas under samma tak, säger Eva Abrahamsson.
För alla de som lånat en bok just innan stängningen blir lånetiden ovanligt lång – samtidigt som de hjälper biblioteket att flytta.
– Vi har ungefär 70 000 böcker, och just nu är kring hälften utlånat. Det är vi jätteglada för, och vi märker att många tycker det är fint att de sedan får återställa boken i Sara kulturhus. Nu väntar en hektisk tid, men vi längtar efter att få öppna i september, säger Eva Abrahamsson.