"Öppen för förändring om det inte fungerar i praktiken"

En levande process som kan komma att ändras – men dokumentet är också framtaget och påskrivet av alla verksamhetscheferna. Så säger Evelina Fahlesson, (S), kulturhusbolagets styrelseordförande, om ramverket.

Evelina Fahlesson, (S), är styrelseordförande för kulturhusbolaget. "Att gå från ett eget hus till ett gemensamhet hus innebär såklart förändringar och kompromisser. Så är det för alla", säger hon.

Evelina Fahlesson, (S), är styrelseordförande för kulturhusbolaget. "Att gå från ett eget hus till ett gemensamhet hus innebär såklart förändringar och kompromisser. Så är det för alla", säger hon.

Foto: Arkivbild: Yvonne Rönngren

Skellefteå2021-04-07 20:30

På kommunfullmäktige 30 mars fastslogs ramverket för samverkan i Sara kulturhus. Evelina Fahlesson, (S), kommunalråd och ordförande i kulturhusbolaget, föreslog ett tillägg som också godtogs: vd och verksamhetsledare uppmanas att föra en nära dialog med facken. 

– Vi har stor förståelse för att det finns oro. Men arbetet stannar inte här, utan det ska tas fram ett mer detaljerat dokument för samverkan. På grund av att teatern har uttryckt oro har vi också sedan tidigare gett dem möjligheten att få behålla Brunnsteatern i ett år för att kunna anpassa verksamheten i sin egen takt. Alla chefer för de olika verksamheterna har även skrivit under ramverket, säger Evelina Fahlesson. 

Facken menar att det blir svårt för verksamheterna att utföra sina uppdrag om det här blir verklighet. Vad tänker du om det? 

– Det var därför vi la det här yrkandet i kommunfullmäktige, nu behöver cheferna arbeta tillsammans med sin personal och skapa förutsättningar för att det ska fungera. 

Blir det något omtag av ramverket efter att kritiken framkommit? 

– Det är redan beslutat, men vi har inte satt ett datum för hur länge det ska gälla. Det är en levande process. Ingen vet exakt hur det blir efter flytten, men vi behöver ett dokument att utgå ifrån. Vi börjar här, men man får vara öppen för att förändra om det inte fungerar, säger Evelina Fahlesson. 

Fyra verksamhetschefer har skrivit på ramverket, bland annat Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern, och Mikke Ejrevi, kultur- och bibliotekschef. 

– Det gjorde vi för att det finns löften om att våra behov ska beaktas. Det finns absolut vissa delar av ramverket som är ovanliga, men vi tyckte att det var möjligt att skriva på då det är ett övergripande dokument. Att många behov ska tillgodoses i kulturhuset är en utmaning och ett pågående arbete, men vi har ett gott samarbete med facket och våra ägare. Det är jätteviktigt att ta skrivelsen i beaktande när vi nu fortsätter, vi tar oron på allvar, säger Fransesca Quartey. 

– Ur mitt perspektiv var det viktigt att upprätta ett ramverk så att vi kan komma vidare i processen. Sedan har jag full förståelse för oron som uppstår vid stora förändringar, och där måste vi fortsätta föra en nära dialog. Vi alla vill husets och varandras bästa, säger Mikke Ejrevi, kultur- och bibliotekschef. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!