Carl Brännström: Microsoft går på knock-out i höst

Dagen innan Microsoft öppnade för förhandsbokningar av deras kommande konsoler, Xbox Series X och Xbox Series S, släppte de bomben att de köper Zenimax Media; en jätte inom spelindustrin som bland annat äger studios som Bethesda, Id Software, Arkane Studios och svenska Machinegames.

Vad händer när Microsoft köper upp en speljätte?

Vad händer när Microsoft köper upp en speljätte?

Foto: Gorm Kallestad/TT

Skellefteå2020-10-11 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett enda (förödande?) svep var populära multiplattformserier som “The Elder Scrolls”, “Fallout” och “Doom” plötsligt medlemmar i den snabbt växande Microsoft-familjen. 7,5 miljarder dollar kostade kalaset, tydligen, vilket gör det till en av de allra dyraste spelaffärerna någonsin. Jämför exempelvis med Disney som "bara" behövde punga ut omkring fyra miljarder dollar för ”Star Wars”-rättigheterna.

Innan den här affären hade Microsoft på relativt kort tid hunnit bygga upp ett eget stall på 13 olika studios. Nu är de uppe i över tjugo stycken, och ingenting talar för att Zenimax Media skulle bli det sista stora förvärvet som den amerikanska tech-jätten gör. Microsoft-chefen Satya Nadella berättade nämligen i en nygjord intervju med Cnet att de överväger fler investeringar. 

Vad går det att utröna ur det här då? Betyder det att Playstation 5 blir den första konsolen (eller teknikenheten snarare) i världshistorien som inte får en portning av ”The Elder Scrolls V: Skyrim”? Kanske. Eller blir det tvärtom; att “Skyrim” blir det enda spelet i “Elder Scrolls”-serien som konsolen får ta del av? Också fullt möjligt. Vad än Microsoft har för planer visar det i alla fall att de går in med en helt annan inställning och ett annat (tyngre) artilleri inför höstens stora konsolfight. Att döma av förhandsbokningarna verkar de dessutom vara på rätt spår; precis som Playstation 5 är Microsofts diton på många håll fullbokade.

Någonstans där i bakhuvudet känns det såklart en smula olustigt när giganter gör affärer av den här magnituden och köper sig närmare ett monopol, men samtidigt är det också rätt uppfriskande att se ett såpass revanschsuget Microsoft. Sony har verkligen tokdominerat denna generation och lite konkurrens är som bekant aldrig fel.

Med alla förvärv och med sin förmånliga Game Pass-prenumerationslösning ser Microsofts alternativ klart mer attraktivt ut den här gången än när de försökte kränga på oss Xbox One 2013. Jag törs inte sia om huruvida Zenimax-affären kommer att stressa Sony till att också öppna plånboken och göra ett liknande uppköp, men hur de än väljer att agera så kommer det garanterat att bli en jämnare, tuffare konsolstrid den här gången.