Fröet såddes under 2020. Tänk om kulturföreningen Mullberget kunde sträcka ut en hand till andra gräsrötter runt om i Europa? Och skapa ett samarbete, ett pärlband av livescener för alternativ musik? Skellhell exchange föddes, och med hjälp av projektpengar från Creative Europe bokades det första utbytet in. Nu, två år senare, blir allting verklighet.
– Vi vill sammanföra musiker, filmskapare och kreativa personer i Europa. Det här är ett sätt för olika gräsrotsorganisationer att hitta varandra, att spela tillsammans och erbjuda scener för en annan typ av musik, säger Hugo.
Sammanlagt deltar sex band från Frankrike, Nederländerna och Sverige. Sju utbyten kommer göras under våren – ifall restriktionerna tillåter det – och den stora avslutningen sker på årets Trästockfestival där alla sex band ska spela. Från Skellefteå deltar Hök med sin rock på svenska och metalbandet Rhomb.
– De kommer att spela på scener i både Frankrike och Nederländerna, och vi tar emot musiker från de länderna. Det känns väldigt roligt att det äntligen händer. Vi hoppas att det här bidrar till att det blir lättare för band att arrangera DIY-turnéer, säger Hugo.
Inne i kulturföreningens lokaler pågår febril aktivitet. I tisdags landade den nederländska rocktrion Here Today samt franska Öly i Skellefteå, och utbytet är i full gång. Veckan har bestått av olika workshops och samtal, där musikerna tillsammans med representanter från kulturorganisationerna utbytt erfarenheter. I morgon är det dags för den stora finalen – en konsertkväll på föreningens scen. Mitt i en period av otaliga inställda spelningar har Mullberget lyckats arrangera en internationell minifestival.
– Det är gratis men alla biljetter är slut, vi är såklart noga med restriktionerna. Det känns fantastiskt att vi faktiskt får uppleva livemusik mitt i detta, och ge Skellefteborna en chans att upptäcka unika akter från andra länder som de troligtvis inte har hört talas om, säger Hugo.
Öly, som består av duon Laura Dauzat och Robin Goldstyn från staden Castres, kommer bjuda på indiepop med Billie Eilish-influenser.
– Det är mörk pop, med textrader om allt från döden till sex. Vi blandar det med beatboxing och experimenterar också med soundloops. Det känns overkligt att vi snart ställer oss på scenen här, men det ska bli jättekul. Jag är bara lite nervös inför att hålla mellansnacket på engelska, säger Laura och ler.
De får sällskap av Here Today från nederländska staden Dordrecht. Olaf de Lange, Rikkert Kraaijenbrink och Nathan de Graaf tar avstamp i garagerockens ljudbild, som de sammanför med punk och subtila blinkningar till metal.
– Vi har bara spelat i Belgien och Nederländerna tidigare, så det här är en rolig möjlighet för oss. Det känns otroligt att vara här, och möta en helt ny publik, säger Rikkert.