Det var fullt ös i Skellefteå Kraft Arena när musikvideon till dikten ”Skellefteå” spelades in. När spelarna gick av isen efter ett träningspass, så gick elever i anpassad grundskola och kulturskolans dansgrupp Norrsken på – sedan körde de järnet till Abbe och Alvins tonsatta dikt rakt under jumbotronen.
Tagningarna var många, men till sist satt allt perfekt och eleverna kunde gå av isen, nöjda med dagens insats. Naturligtvis var både Abbe och Alvin med vid inspelningen.
– Jag tycker om bygdens lag och vi gjorde dikten i klassrummet, förklarar Abbe Forsfjäll.
– Men man blev trött av att göra om det så många gånger, tillägger Alvin Öhlund.
Bakgrunden är att Lejonströmsskolan och Bolidenskolan deltagit i ett Skapande skolaprojekt med kulturbyrån Gira. Fokus låg på musik och poesi där eleverna hade workshops med Britta Stensson, författare till boken Små storverk. Hon inspirerade barnen att skriva dikter, vilket utmynnade i alster om allt mellan himmel och jord. Sedan tonsattes dikterna och det var så Abbes och Alvins dikt om Skellefteå AIK tog form.
Veronica Faxén Forsström, danslärare på Kulturskolan i Skellefteå, berättar:
– Jag fick idén att spela in den och göra en musikvideo, säger hon och tillägger att Jessica Häggmark gjort koreografin.
Kulturskolans dansgrupp Norrsken, som riktar sig till barn och unga med intellektuella funktionsvariationer, utgör stommen, men i samband med inspelningen fick de förstärkning av elever på anpassad grundskola vid Lejonströmsskolan.
Förberedelserna har pågått i ett par veckor och inspelningen skedde i samarbete mellan Kulturskolan, anpassad gymnasieskola på Baldergymnasiet, anpassad grundskola på Lejonströmsskolan och Norrsken. Nu är allt klart och tanken är att släppet ska ske i samband med SHL:s slutspel.
David Wiksten är medielärare på Kulturskolan och jobbar mot gymnasieeleverna som filmade.
– Det är alltid roligt att kunna samarbeta över olika genrer och uttryck, säger han.
– Jag är jättestolt och tycker eleverna har varit superduktiga. Jag är så imponerad över deras mod och tålamod, säger Veronica Faxén Forsström och tillägger:
– Förutom att det är roligt att göra sådant här så finns det även en pedagogisk bit som är viktig. Samarbetet är också värdefullt för det är gymnasieskolans elever som filmat dansen.