Recension: Fängslande historisk roman i "Översten".

En historisk bladvändare, det bjuder Ola Larsmo på i "Översten". Norrans recensent Maria Eriksson har läst skildringen av Knut Oskar Brodys liv.

Ola Larsmo senaste roman "Översten" ges ut på Kaunitz-Olsson förlag.

Ola Larsmo senaste roman "Översten" ges ut på Kaunitz-Olsson förlag.

Foto: Jessica Gow

Recension2020-10-07 09:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ola Larsmo har i roman efter roman visat att han har förmågan att skapa fängslande berättelser byggda på historiskt källmaterial. Mest känd är hyllade ”Swede Hollow”. I samband med research för den stötte han på Knut Oskar Brody och ett omfattande material, till och med hans sabel från amerikanska inbördeskriget. 

Den verklige Knut Oskars liv var väldigt händelserikt, och när Larsmo tolkar dessa händelser med empati och inlevelse så blir romanen ”Översten” en bladvändare. Kanske förstås historia bäst med fiktionens hjälp? Romanen är skriven i tre delar. Den första delen handlar om den fattiga uppväxten i Uppsala och Stockholm på 1840-talet, utbildning i det militära, giftermålet och emigrationen till Amerika. Hans syskon är döda, hans fru dör vid överfarten, den nyfödda dotter dör också, men i New York finner hans sin mor. 

I immigrantkvarteren där ”Gangs of New York” utspelade sig, jagas förrymda slavar av sydstatare och nöden och fattigdomen luktar. Han kommer i kontakt med en baptistkyrka och får en frälsningsupplevelse som påverkar honom starkt. Nordstatsbaptisterna tog skarp ställning mot slaveriet, därför var det naturligt för Knut Oskar att gå med som frivillig i inbördeskriget. 

Han var också en av få som hade militär utbildning. Skildringen av det brutala kriget känns väldigt autentiskt och är skakande, om än väl lång. Kriget tog slut men sommarens händelser visar att konflikten om vem som räknas finns kvar.