Bokrecension: Vad händer när all teknik försvinner?

Don DeLillo gestaltar i dystopin ”Tystnaden” känslan av förvirring och tomhet när den högteknologiska värld vi vant oss vid försvinner. Texten har typsnitt från en gammal skrivmaskin och är 107 sidor tunn.

"Tystnaden" av Don DeLillo (översättning: Rebecca Alsberg) ges ut på Albert Bonniers förlag.

"Tystnaden" av Don DeLillo (översättning: Rebecca Alsberg) ges ut på Albert Bonniers förlag.

Foto: Fotomontage/Joyce Ravid

Recension2021-02-24 09:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Året är 2022. Jim och Tessa flyger från Paris till New York med all den monotoni som en långflygning innebär. Jim stirrar på skärmen och de siffror som mäter höjd, hastighet och återstående tid. I en lägenhet på Manhattan väntar Max och Diane på att finalen i Super Bowl ska börja. Jim och Tessa ska ansluta när de landat. Men plötsligt blir det mörkt och all elektronik slocknar. 

Jim och Tessas flyg kraschlandar, men de lyckas omtumlande med några blessyrer att ta sig till sina vänner. Max som är extremt sportintresserad fortsätter att stirra in i den slocknade skärmen, refererar matchen som kanske pågår och tar även med reklamjinglarna med jämna mellanrum. Martin, en udda fysiklärare på besök, helt insnöad på Einsteins relativitetsteori, kommer med den ena förklaringen efter den andra. Kanske är det en internetapokalys där Kina stängt ner internet så att bara de kan titta. Är det ett främmande maktövertagande eller bara ett strömavbrott? Är det artificiell intelligens som tagit över eller klimatförändringarna som slagit ut systemet? Det går inte att få någon information om det som hänt. 

Trots att de trycker intensivt på sina telefoner är de helt döda. Vad händer med oss människor när vi bara lever i våra telefoner och i andra skärmar? När våra bilder och minnen, och kunskap som googlas på minuten är otillgängliga, gör det något med våra samtal.