Kjell Asplund är läkare, har varit generaldirektör för socialstyrelsen och ledde Karolinska universitetssjukhusets internutredning om Paolo Macchiarini. Han är dessutom uppvuxen i Västerbottens inland, med dess syn på hederlighet. Att en fotbollsspelare i Botsmarks SK skulle filma sig till en straff var otänkbart!
Jämförelsen med Macchiarinis Italien är lika frestande som riskabel. Det får räcka med väderbeskrivningen ”regnet faller lätt som bröderna Inzhagi i straffområdet”.
Asplund stötte på forskningsfusk redan på 90-talet. Plagiat, påhittade patienter. Då blev han mest road. Ingen anmälan, inga repressalier.
Annorlunda var det med Paolo Macchiarini. Hans implantat av konstgjorda luftstrupar, baserade på friserade forskningsrön, väckte enorm uppmärksamhet, men vållade också svårt lidande.
Sigmund Freud, Georg Mendel (munken/genetikern) och Louis Pasteur förändrade anteckningar och labbresultat för att de skulle passa deras hypoteser. Elisabeth Holmes företagsidé – ett enkelt blodprov skulle avslöja hela hälsotillstånd, baserades på fejkad forskning.
Kjell Asplund beskriver narcissister, manipulativa, övertygande och omåttliga. Paolo Macchiarini lovade en amerikansk journalist ett bröllop med påven som vigselförrättare. Lät bra, föll på att han redan var gift.
Elisabeth Holmes hann bli förmögen, men egen vinning tycks annars inte vara den främsta bevekelsegrunden. Snarare berömmelse och nya forskningsanslag.
De fyra kirurger som larmade om Macciarinis oetiska operationer ställdes vid skampålen av sjukhusledningen. Likadant med andra visselblåsare. Ingen har lyssnat, deras karriärer har skadats. Men sentida avslöjare hamnar också i kylan, utan forskarframtid. Fast Andrew Wakefield bytte bara spår: när hans ”upptäckt” om samband mellan mässlingsvaccin och autism visat sig bygga på fusk blev han i stället galjonsfigur för motståndet mot Covid-vaccin.
Kjell Asplund är grundlig, ibland hårdtuggad men också underhållande. Och slutsidan är tänkvärd. Mendel och Pasteur hade egentligen inte behövt gömma obekväma siffror; de hade ändå gett bestående bidrag till vetenskapen. Och Elisabeth Holmes vision är, tror han, inte orealistisk.
Men deras genvägar förskräcker.