Utmattningssyndrom, inte utmattningsdepression. Terminologin är inte oväsentlig, för utmattningssyndrom beskriver ett tillstånd som kan uppnås när man utsatts för kronisk och intensiv stress i minst sex månader utan tillräckligt återhämtning. Man är slutkörd, inte deprimerad.
Nå, Hedvig Söderlund drabbades av utmattningssyndrom, först 2016 och sedan 2018 och hon är i ett växande sällskap med allt större kvinnlig slagsida. Under de senaste tio åren har antalet män med diagnosen ökat med 350 procent, men för kvinnor med hela 540 procent.
Vilka kvinnor? Inte de slöa, slappa och likgiltiga utan de starka, kompetenta och drivande, tyngda av både egna och mansvärldens förväntningar.
Båda gångerna var hon sjukskriven i ett år, vilket säger en del om hur lång vägen tillbaka kan vara. Men att den som en gång drabbats aldrig blir frisk igen är en av de många myter hon avfärdar.
Den delen av boken är intressant. Förklaringarna av vad som händer i hjärnan likaså.
Men fängslar gör i än högre grad Hedvig Söderlund berättelse om sina egna dyrköpta upplevelser och det är framför allt den som gör ”Den utbrända hjärnforskaren” synnerligen lärorik och läsvärd.