Fängslande om hämnd och mörkläggning

Inte ont anande sitter Selma Falck, före detta advokat, och kompisen Linda på en uteservering i Oslo när Linda träffas av ett dödande skott och Selma skadas i armen. Inledningen i ”Mandelaeffekten”, Anne Holts tredje deckare om Selma börjar dramatiskt och misstanken att det var just hon som var det tilltänkta offret gör henne förfärad.

Piratförlaget ger ut Anne Holts deckare ”Mandelaeffekten” som översatts av Margareta Järnebrand.

Piratförlaget ger ut Anne Holts deckare ”Mandelaeffekten” som översatts av Margareta Järnebrand.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Recension2021-07-07 10:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hon befarar att dottern Anine inte kommer att låta henne träffa barnbarnet Skalg så länge hon är i blickpunkten för attentat. 

Men det visar sig att målet var Linda, en oförarglig ledamot av stortinget. Snart inträffar fler mord, en domare och en medlem av regeringen tas av daga.

Selma ger inte mycket för den lunsige och nyskilde polis som ska utreda skjutningen, Fredrik Smedstuen. Hon har däremot ett gott öga till en före detta militär och vapenexpert, en attraktiv och säker typ som ger polisen matnyttiga tips.

Hemma våndas Selma över att någon tar sig in i hennes lägenhet och lämnar märkliga spår.  

Den före detta kollega som figurerat i tidigare böcker, Einar Falsen, en gång missbrukare och fortfarande med fobier och tvångstankar, spånar på nätet för att hjälpa henne. Anne Holts beskrivning av Einar är intressant, hon fungerar som en länk till verkligheten. 

Kan morden ha att göra med en myndighet som hanterat omplaceringar av barn? Många har farit illa och där ute finns någon som vill hämnas.

Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det känns som om Anne Holt skriver om riktiga människor och känslor, det handlar inte bara om morden utan kanske ännu mer om livet för dem som berörs och det som utspelar sig i deras vardag.