Apotekare med dödliga talanger

Historiska romaner är egentligen inte min grej. Men jag sögs direkt med i Sarah Penners roman ”Giftmakerskan”. Hon är amerikan liksom den nutida huvudpersonen.

Sarah Penner skriver suggestivt om dödliga dekokter i ”Giftmakerskan”, Harper Collins förlag.

Sarah Penner skriver suggestivt om dödliga dekokter i ”Giftmakerskan”, Harper Collins förlag.

Foto: Laura Foote photography

Recension2021-04-14 09:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Caroline har i tio år avstått från sin längtan efter högre studier i historia i Cambridge för att bejaka maken James karriär i Ohio. Men när han varit otrogen åker hon i sin förtvivlan ensam till London. Där råkar hon på en ledtråd till ett två hundra år gammalt drama och blir besatt av att nysta i det hon upptäckt. Hon får hjälp av en kvinna som hjälper henne att forska i gamla arkiv, med ny teknik.

Romanen varvar nutid med berättelsen om den gamla kvinna, Nella, som på 1700-talet hjälper kvinnor som vill ta livet av män som förtrycker dem. Det hela sker med giftdekokter från naturen som Nella tillreder, allt sker väldigt hemligt bakom en lönnvägg. En ung flicka, Eliza, skickas till giftmakerskan för att hämta en mixtur till sin husmor men kommer tillbaka till Nella och vill hjälpa till. Nella är sliten. 

Vem som helst får inte köpa de dödliga blandningarna som hon mortlar fram av växter och skalbaggar, bara män som gjort sig förtjänta av behandlingen ska vara de tilltänkta offren.

Caroline kan inte låta bli att fortsätta forska om det mystiska hemliga apoteket. När James kommer till London tvingas hon ta ställning, ska hon återgå till att stötta honom eller ska hon ge efter för sin hunger efter historiska studier?

Det här är suggestiv underhållning, en påhittad historia av någonting som absolut skulle ha kunnat hänt i de mörka gränderna vid Themsen, för flera hundra år sedan! Fascinerande. En bra debut av Sarah Penner.