Efter auditions och slutkval har juryn gallrat fram tolv amatörkockar som tävlar om titeln Sveriges mästerkock 2024. Remi Lafvas från Skellefteå var en av dem som försökte ta sig dit – men föll på målsnöret.
Han är van både i köket och framför kamerorna, och har gjort vad man närmast skulle kunna kalla en Svensk matklassiker. Då han redan vunnit Halv åtta hos mig och Dafgårds Hela folkets färdigrätt.
Denna gång tog han sig ända till sista gallringen, där de tävlande skulle stycka och tillaga en kyckling. Någonting han tillagar en gång i veckan när han är hemma.
– Allt det hantverksmässiga finns, och ändå när man står där med tidspress och massa kameror kommer nervositeten. Jag tror att jag aldrig gjort något som hänger så mycket på en prestation, kanske ett prov då när man var liten, säger Remi Lafvas.
Han serverade urbenad lårfilé med apelsinsås, potatiskrokett och smörslungad spenat. Juryn tyckte att maten var god men det räckte inte för att övertyga dem.
– De var så bra på var att se psyket i tallriken. De kunde se att jag var lite splittrad, säger Remi och önskar att han istället lagt mer fokus på färre komponenter.
Så Remi fick lämna tillbaka förklädet även denna gången. Han är tacksam för upplevelsen men också förbannad. Nu ska han ta en paus ifrån tävlandet för att producera annat, men i framtiden kanske vi får se honom för tredje gången gillt.
– Jag har kanaliserat ilskan mot mig själv till blodtörstig revanschlust, vi får se.