På söndag är det val, ett av de yttersta bevisen på att vi lever i ett demokratiskt samhälle. Men hur länge har det sett ut på det viset? Och är demokrati ett statsskick vi kan ta för givet? I början av 2018 satte sig ensemblen i Unghästen ner för att formulera en skolföreställning värdig valåret och frågeställningarna landade kring det breda ämnet demokrati.
– Vi visste att vi ville göra något med det temat och vi ville ha med en expert på ämnet. När vi 2013 spelade "#nätkärlek" hade vi med oss IT-experten Anders Skog på scenen, och resultatet blev en slags interaktiv föreläsning. Så ville vi göra nu också , säger David Åkerlund, Unghästen.
Snabbt blev Lena Berggren, docent i historia vid Umeå universitet och en av Sveriges främsta experter på fascism, inkopplad.
– Det resulterade i en föreställning som också är en föreläsning, full av fakta om demokrati. Lena berättar om allt kring hur demokrati som koncept uppstod i antikens Grekland till hur nazisterna gick till väga för att få makten i Tyskland. Demokratins födelse och utveckling, helt enkelt, säger David Åkerlund.
Fakta blandas med gestaltningar signerat Unghästen, där historiska händelser tillgängliggörs och dramatiseras.
– Vi varvar med korta teaterinslag och sketcher. Hur var det egentligen i franska hovet? Eller i nazityskland? Vi vill inkludera och få igång publiken, vara interaktiva och improviserade, säger Niklas Larsson Lirell.
I mars hade "Varför ska vi ha demokrati?" premiär, men då som skolföreställning. Sedan dess har Niklas Lirell Larsson, David Åkerlund, Firelle Najjar och Lena Berggren gett alla förstagångsväljare i Skellefteå kommun möjligheten att se föreställningen. Nu, bara några dagar innan valet, bjuder de in till den första offentliga visningen på Nordanåteatern.
– Det känns fint och viktigt att det är så nära inpå valet. Vi kände att fler än skolelever kan behöva en påminnelse om varför det är viktigt att rösta, säger David Åkerlund.
Men varför är det då viktigt att samtala om demokratin?
– Många tar demokratin för givet, och tror att den alltid kommer finnas. Men något jag tar med mig från arbetet med den här föreställningen är att man måste vara aktiv och kämpa för demokratin. Vi ser strömningar i dagens samhälle där demokratin faktiskt är hotad. Jag hoppas att "Varför ska vi ha demokrati?" bidrar till att folk faktiskt går och röstar, säger David Åkerlund.