Sedan starten för 17 år sedan har teatergruppen Unghästen fokuserat på barn och ungdomar, ofta genom att besöka skolklasser med olika föreställningar. Ämnena är ofta tunga och allvarliga, och nu är det dags igen. "Viskningar" tar sig ann utsatthet och mobbning i skolkorridorerna.
– Jag har skrivit den utifrån ett gäng som mobbar, ett gäng som bestämmer vem som är något och vem som inte är något. Sedan går det så långt att ett av barnen de utsätter hamnar på sjukhus, och då börjar något hända med dem, säger Sarah Appelberg som står för både manus och regi.
Föreställningen undersöker mobbning utifrån flera perspektiv – de som mobbar och de som blir mobbade. Hur är det att bli utsatt? Vad händer med en som person? Och hur är det att vara en mobbare?
– Vi har tagit upp många olika och svåra ämnen i våra tidigare föreställningar, och nu kände jag att jag ville ta mig ann mobbning. För att kunna skriva om det här har jag pratat med de som varit mobbade, de som mobbat och använt mig av egna erfarenheter, säger Sarah Appelberg.
"Viskningar" kommer att spelas för sjätteklassare och har premiär fredag nästa vecka. Under våren kommer Unghästen att turnera runt på skolor i kommunens ytterområden, men tanken är att fler klasser ska få besök under 2018.
– Förutom att framföra föreställningen kommer vi att arbeta med dramapedagogiska övningar både innan och efter "Viskningar". Teater som verktyg är helt fantastiskt när det handlar om svåra frågor som mobbning, säger Theresa Eriksson, pedagog som också deltar som skådespelare.