Sedan hösten 2014 har Västerbottensteatern och organisationen Collective encounter i engelska staden Liverpool jobbat för att kunna genomföra ett gemensamt projekt. Under den andra halvan av det här året kommer drömmen att bli verklighet och Lillemor Skogheden, dramapedagog på Västerbottensteatern, som varit en av drivkrafterna är minst sagt entusiastisk.
– Jag får gåshud bara av att tänka på projektet!, säger hon och skrattar.
Collective encounter inriktar sig på vad de kallar community theatre (hos Västerbottensteatern översatt till "medborgarteater") vilket innebär att de leder amatörteatergrupper för personer från utsatta grupper. Norra Liverpool, där teatern är verksam, är Storbritanniens fattigaste område med utbredd segregation och svårigheter att involvera invånarna i kultur.
– Vi jobbar med ungdomar och låter dem skriva egna föreställningar, vi arrangerar workshops för före detta missbrukare som en del i ett rehabiliteringsprogram och arbetar med äldre genom att utbilda vårdpersonal för att kunna jobba kreativt med exempelvis dementa, berättar Annette Burghes, verksamhetsansvarig vid Collective encounters, som deltog under intervjun via Skype.
Ett av Västerbottensteaterns satta mål är att jobba mer med medborgarteater i form av bland annat amatörteatergrupper. Ett sätt som ska involvera fler i teaterverksamhet samt öppna upp för möten mellan professionella kulturutövare och invånare.
– Vi hoppas att Collective encounters kommer ge oss mycket utbyte när det gäller medborgarteater då vi sagt att det är något vi vill satsa mer på. Sedan kommer vi erbjuda dem våra erfarenheter kring storytelling vilket känns viktigt då vi vill vara Europas ledande berättarteater, säger Fransesca Quartey, vd och teaterchef vid Västerbottensteatern.
Förutom Västerbottensteaterns personal kommer nio teaterelever i årskurs två på Anderstorpsskolan och deras lärare vara delaktiga. I augusti åker eleverna till Liverpool för att jobba kreativt med ungdomarna hos Collective encounters och därefter väntar ett besök från England.
Under arbetet ska de jobba fram gemensamma dialoger för att sedan framföra dessa inför publik. Eleverna kommer stå för innehållet medan lärare och övrig personal tillhandahåller "verktygen".
– Det känns stort att få vara med i det här och få erfarenheten, man känner sig nästan lite viktig, säger teatereleven Alicia Öhlund.
Jag får gåshud bara av att tänka på projektet!