Diskussionen kring stad och landsbygd, södra och norra Sverige har under de senaste åren varit mer levande än vanligt. Initiativ som "Hela Sverige ska leva", "Republiken Norrland" och aktivister som Skellefteås Lo Lindström och Lyckseles Malin Ackerman har riktat strålkastarljusen mot ett missförhållande som legat och skavt i många, många decennium. Hur ser vi på norra Sverige? På glesbygden och de som bor där? Och hur påverkar det i sin tur politiska beslut och förutsättningar?
I samma debatt, men oftast i periferin, existerar också kulturen. För hur beskrivs den kultur som produceras av oss, av norrbottningarna och västernorrlänningarna? Får den utrymme i riksmedia? Tas den på samma allvar?
I en veckas tid invaderar fem teatrar från norra Sverige Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, som en symbolisk handling för att sätta ljuset på de föreställningar som produceras i de nordligare länen. Bakom arrangemanget står Norrscen, en gemensam satsning av länsteatrarna i de fyra Norrlandslänen och Giron Sámi Téather.
– Idén väcktes för ungefär ett och ett halvt år sedan. Vi som jobbar med teater i norra Sverige upplever ofta att det är svårt att väcka ett intresse för våra produktioner i den nationella pressen, det är svårt att nå ut. Så varför inte göra ett gästspel i Stockholm? säger Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern som är en av arrangörerna.
Syftet med Norrländsk invasion är att varva föreställningar från norra Sverige med seminarier och diskussioner.
– Det känns viktigt att den rika kulturvärld som finns hos oss synliggörs också i Stockholm där så många av besluten fattas. Det här är ett sätt att visa vad vi gör – scenkonst som vi är otroligt stolta över men som sällan får synas i huvudstaden, säger Fransesca Quartey.
Aldrig tidigare har en liknande satsning genomförts. På programmet står allt från Västerbottensteaterns "Släktkalaset, "Family Feelings" från Teater Västernorrland och seminarier på teman som den regionala kulturella infrastrukturen och kulturpolitisk styrning.
Under fredagen var det dags för invigning och först ut var ett samtal om medias roll och kulturell bevakning i och från norra Sverige. Pia Huss, frilansjournalist, och Lars Ring, teaterrecensent på Svenska Dagbladet, medverkade under ledning av Marcus Melinder, Norrans chefredaktör. För hur ser egentligen mediers bevakning av scenkonst i norr ut?
– Det är otroligt mycket som förändrats sedan 80-talet när jag skrev min första teaterrecension. Då blev jag skickad till Luleå och sedan till Arvidsjaur för att bevaka premiärer, det skulle aldrig hända idag. Då fanns resurserna, de finns inte nu. Vi har inte längre som mål att vara rikstäckande, för det går inte, säger Lars Ring.
Pia Huss, som bland annat frilansar för Dagens Nyheter, höll med.
– Jag upplever att det är väldigt svårt att få gehör hos ledningen på de stora tidningarna. Och det är de som kan ändra på det här, som medarbetare eller frilansare kan du bara bråka. Det finns en stor Stockholmsfixering, och det är en nationell angelägenhet att vi motverkar den. Jag tror att publiken och läsarna måste börja ställa större krav på tidningarna, säger hon.
Invigningsdagen fortsatte sedan med en diskussion om kultursamverkansmodellen med Veronica Lamppa Lönnbro,enhetschef Kulturrådet, och Elisabeth Lax, utvecklingsstrateg på samernas utbildningscentrum. Som avslutning spelades Västerbottensteaterns "Släktkalaset", som hade premiär i Skellefteå i februari.
Under kommande vecka spelas ytterligare sex föreställningar vid upprepade tillfällen i Kulturhuset Stadsteatern, och de allra flesta är helt slutsålda.
– Det visar verkligen på att det finns ett intresse, vilket är jättekul, säger Lena Engqvist Forslund, chef Teater Västernorrland.
De fem arrangörerna hoppas att Norrländsk invasion ska bidra till en förändring.
– Det handlar ju om att synliggöra våra verksamheter, men också vår del av landet. Våra institutioner är viktiga, och de måste få finnas kvar och synas. Det här visar också på vilken kraft det finns i vårt samarbete. Det känns helt fantastiskt att veckan nu har startat, säger Malin Hülpers, scenkonstchef Estrad Norr.