Musik och djävulsdyrkan ryms i ny föreställning

Vad har djävulen med rockmusik att göra? Allt, om du ska tro på delar av den kristna högern i USA. Det är just relationen mellan satanism och musik som Peter Bryngelssons föreställning "Led Zep och Lucifers vänner" utforskar.

Affisch. Föreställningen pendlar mellan humor, allvar och musik.

Affisch. Föreställningen pendlar mellan humor, allvar och musik.

Foto: Affisch. Föreställningen pendlar mellan humor, allvar och musik.

Not Found2016-11-08 10:15

På 1800-talet var det folkmusik, under 1950-talet rock och under 90-talet black metal. Teorier där viss musik kopplats ihop med mörka väsen och ond bråd död har florerat i alla tider.

Peter Bryngelsson är musikern, föreläsaren och författaren som undersökt fenomenet. Föreställningen "Led Zep och Lucifers vänner" varvar musik med berättande, och på fredag kommer den till Skellefteå.

– Idén kom från min publik. Jag fick ett önskemål om att göra något om Led Zeppelin, men jag kände att jag ville göra något mer än att bara berätta om dem, säger Bryngelsson.

Det brittiska bandet har länge omgärdats av rykten om djävulsdyrkan och satanism – något som Bryngelsson valde att djupdyka i.

– Det blev tydligt att det har varit så i århundraden. Musik har på olika sätt kopplats samman med djävulen, så fort någon hade kul så benämndes det som djävulens musik. Än i dag finns det den kristna högern i USA, som hävdar att mycket musik är direkt kopplat till djävulen, säger han.

I "Led Zep och Lucifers vänner" vill Bryngelsson ta med åskådaren på en musikalisk resa, kantad av ihärdiga och hårresande rykten. Berättandet ackompanjeras av toner från de låtar som sades vara skapade i en djävulsk anda. Det handlar om allt från "Swing it magistern" till "Stairway to heaven", alla framförda av Bryngelsson själv.

– Det är jag som är ensam på scenen med 18 instrument som sällskap. Jag kommer att berätta om musiken och hur den kom till, och sedan kommer jag att spela låten. Jag kommer även att berätta en del om mina möten med Robert Plant, Led Zeppelins sångare, säger han.

Han är inte obekant med konceptet och har tidigare besökt Västerbottensteatern med föreställningen "Vem är han den där Pink Floyd?". Även Peter Greens och Eric Claptons liv och musikaliska arv har gestaltas av Bryngelsson. Han beskriver det som hans nisch – något som blev verklighet mycket tack vare Västerbottensteatern.

– Jag var i kontakt med dem för ett par år sedan, och de efterfrågande något sådant här. Så jag skapade föreställningen om Peter Green, och efter det har jag fortsatt. Det känns som jag fått en liten publik, speciellt i Skellefteå, som uppskattar det jag gör.

"Led Zep och Lucifers vänner" hade premiär på Öland i augusti. Nu väntar en turné som förutom Skellefteå stannar i bland annat Luleå och Sundsvall.

Vad vill du att publiken ska ta med sig när de lämnar föreställningen?

– Insikten om att världen är allt bra förunderlig, och full av bisarra händelser. Det vill jag att de tar med sig.

Musik har på olika sätt kopplats samman med djävulen.

undefined
Affisch. Föreställningen pendlar mellan humor, allvar och musik.
undefined
På scen. Peter Bryngelsson och Lars Liljegren besökte Skellefteå med en föreställning om Pink Floyd. På fredag är dock Bryngelsson ensam. Foto: Svante Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om