De flesta vill nog helst av allt uppleva en mysig jul tillsammans med nära och kära. Men vägen dit kan vara lång, brokig och till och med konfliktfylld med jämna mellanrum. Västerbottensteatern har i sin föreställning "Julmys" tagit vara på alla dessa beståndsdelar i form av kortare sketcher. Bland annat kommer publiken få ta del av en relativt traditionsenlig julaftonsbjudning som slutar i allt annat än bra stämning. Detta tack vare att en av karaktärerna har bestämt sig för att bli vegetarian. Till de andra i sällskapets stora förfasa. Skådespelaren Göran Hansson, som även medverkar i föreställningen, har skrivit just den delen och det utifrån egna erfarenheter.
– Min äldsta dotter kom hem en dag och sa att hon blivit vegetarian. Hon hade gjort den helomvändningen under eftermiddagen, berättar han.
Men "Julmys" kommer inte bara att fokusera på typiska julkonflikter utan en historisk, om än tillfällig, försoning ska även återberättas av skådespelaren Greger Ottosson.
– För hundra år sedan, under första världskriget, när soldaterna låg nedgrävda i skyttegravar så kunde engelsmännen helt plötsligt höra tyskarna sjunga på en julsång. Eftersom de kände igen sången började även de att sjunga och där och då bestämde de sig för att lägga ifrån sig sina vapen till en bit in i januari, förklarar han.
Utöver humor och en stund för eftertanke blandat med relationsdrama, som ensemble beskriver det, kan publiken också förvänta sig mycket sång och musik.
– Det kommer bland annat bli en specialskriven låt av kompositören som skriver musiken till nästa års sommarteater, avslöjar Fransesca Quartey, Västerbottensteaterns konstnärlige ledare och vd, som dessutom skrivit stora delar av "Julmys" och regisserar föreställningen.