"Jag är Esmeralda. En människa av kött och blod, precis som du", sjunger skådespelaren Elin Ström från scenen och den sångraden sammanfattar också budskapet i hela föreställningen.
Årets sommarteater är Victor Hugos 200 år gamla roman som utspelar sig i Paris under 1400-talet. En man med synbart handikapp hålls inlåst i ett klocktorn, men bestämmer sig en dag för att ge sig ut på gatorna. Där träffar han Esmeralda, en ung romsk kvinna som lever i utanförskap. Berättelsen "Ringaren i Notre Dame" utforskar människosyn, vänskap och kärlek. Vem har egentligen rätt att döma?
Fransesca Quartey, teaterchef och konstnärlig ledare vid Västerbottensteatern, menar att pjäsens ämnen är aktuella även i dag. Något de belyser i föreställningen genom att exempelvis använda ordet "zigenare" istället för romer.
– Vi använder det ordet medvetet i ett sätt att romer påpekar att de inte vill bli kallade för det, säger hon och fortsätter:
– Grundregeln i föreställningen är att vi ska kalla människor efter vad de vill bli kallade och att vi ska våga se människan bortanför utseende, etnicitet och religion.
Elin Ström är inne på samma spår och menar att Västerbottensteaterns uppsättning av "Ringaren i Notre Dame", som också är den största sommarteatern sedan starten 1987, belyser viktiga ämnen.
– Esmeralda kommer till Paris och får uppleva människors förakt mot romer. Hon blir spottad på och folk skriker skällsord. Det är precis som människorna som sitter utanför matbutiken i dag, säger hon.
"Ringaren i Notre Dame" har premiär den 13 juni och spelas på Nordanåområdet.