En tidsresa tillbaka till 1800-talet – snart premiär för ”En julsaga”

Som en tidsresa till 1800-talets England, där publiken placeras mitt i Scrooges drömmar. När Västerbottensteatern tar sig an klassikern ”En julsaga” vill de bjuda på en helhetsupplevelse.

Fest. Föreställningen bjuder på allvar men också humor och dans.

Fest. Föreställningen bjuder på allvar men också humor och dans.

Foto: Fest. Föreställningen bjuder på allvar men också humor och dans.

Not Found2016-11-17 09:15

Charles Dickens "En julsaga" har på många sätt blivit synonymt med juletider, men också en symbol för förändring och förlåtelse. Berättelsen skrevs 1843 och har sedan dess varit odödlig. Historien om Ebenezer Scrooge, en egoistisk affärsman, som får besök av tre olika andar dagarna innan jul har gestaltats otaliga gånger.

Nu intar den Västerbottensteaterns scen. På lördag är det premiär och sedan väntar 19 föreställningar fram till jul. Att bearbeta en sådant klassiskt verk beskriver regissören Bobo Lundén som inspirerande.

– Alla har en relation till "En julsaga", även jag. För mig har det varit lite av en dröm, en dramatisk möjlighet, säger han.

Han är skaparen bakom den uppmärksammade föreställningen "S.E.N.S.E" som förra året tog med åskådarna på en resa genom ett rökfyllt laboratorium. Uppsättningen liknade ingenting som Västerbottensteatern tidigare visat. Publiken befann sig nämligen mitt i berättelsen, ståendes bland scenografin och skådespelarna. "En julsaga" innehåller liknande ingredienser.

– Det här är unikt. För mig har det centrala handlat om att erbjuda en upplevelse, inte bara en föreställning. Och den ska börja redan när man får den gyllene biljetten precis som i "Calle och chokladfabriken". Därför har vi byggt en egen liten värld, så att publiken kliver direkt in i 1800-talets England. Det är 5D, vi vill att det ska kännas som en tidsresa, säger Lundén.

Publiken möts av en brittisk brödbutik med tillhörande biträde så fort de kliver in, de hälsas välkomna av ensemblen och pausfikat doftar Storbritannien. Andemeningen i Dickens ord ges dock lika mycket plats som den tidstypiska rekvisitan, enligt Lundén.

– Det handlar om att det aldrig är försent att ångra sig, det är aldrig för sent att säga förlåt. Det tror jag att den här världen behöver, när vi har 50 miljoner människor på flykt och en ny president i USA. Då är det så viktigt att visa att godheten kommer vinna. Det hoppas jag publiken tar med sig.

Rollen som Scrooge spelas av Peter Jankert, som för första gången deltar i någon av Västerbottensteaterns uppsättningar.

– I början är han en mycket elak man, men sedan sker en stor förändring. Den här produktionen är väldigt generös och jag tycker det är viktigt att som publik känna att du är med, att ha en relation till de som spelar. Och det händer i den här föreställningen.

Det handlar om att det aldrig är försent att ångra sig, det är aldrig för sent att säga förlåt. Det tror jag att den här världen behöver.

undefined
Fest. Föreställningen bjuder på allvar men också humor och dans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om