Först var tanken att hylla Hollywood-stjärnan Warner Oland genom en musikalisk berättarföreställning. Men när arbetet med pjäsen påbörjades kritiserades initiativtagarna för att ha en okritisk hållning kring rasism. Warner Oland blev nämligen en känd skådespelare tack vare sin roll som den asiatiske detektiven Charlie Chan. Han är också ett exempel på den tidsanda som existerade i Hollywood under 1930-talet då normen var att vita spelade personer med annan etnicitet och det på ett stereotypt sätt.
För att bearbeta föreställningen och samtidigt få en möjlighet att behandla frågor kring rasism och identitet kontaktade Västerbottensteatern skådespelaren och regissören Josette Bushell-Mingo.
– Tider förändras och Warner Oland levde i en helt annan tid än oss. Men vi kan inte säga "skit samma" i en så pass viktig debatt utan vi måste vara modiga och möta den här diskussionen. Vi kan också lära oss mycket av historien, säger hon om valet att regissera föreställningen.
I föreställningen, som har premiär den 12 september och sedan kommer spelas i ett flertal orter i Västerbotten, får publiken möta en trött Warner Oland (spelad av Greger Ottosson) som börjar ifrågasätta strukturer inom filmbranschen. Föreställningen speglar också hans relation till sin fru Edith (spelad av Margareta Niss).
– Berättelsen om Warner Oland är för oss idag ett verktyg för att kunna se oss själva och att kunna lyfta upp den komplexa frågan om identitet, säger Josette Bushell-Mingo.