Skellefteå Museum – Här finns något för alla

På museet i Skellefteå finns det kostnadsfria aktiviteter för stora som små. Under höstlovet och de flesta andra dagar erbjuds Skellefteborna en mångfald av utställningar i de anrika lokalerna från 1916.

Storasyster och lillasyster upptäcker Skellefteå Museum tillsammans. Här finns både allvar och stoj.

Storasyster och lillasyster upptäcker Skellefteå Museum tillsammans. Här finns både allvar och stoj.

Foto: Ingela Lekfalk

Nöje2023-11-01 20:30

Det ekar av skratt och små fötters tramp i stentrappan upp till ett fantastiskt rum med båtar, fantasifulla fiskar i tyg och små krypin som lockar till bus. För barnen är Barnsia ett ”måste-besök”. Här finns en permanent lokalhistorisk lekplats, finurligt lekfull med historiska vingslag som öppnar upp för samtal om då och nu. 

undefined
Storasyster och lillasyster upptäcker Skellefteå Museum tillsammans. Här finns både allvar och stoj.

En mormor och morfar sitter utanför och tar igen sig medan barnbarnen lagar mat av rotfrukter i trä. I den kalla novembervinden är det här stället som värmer själ och hjärta.

undefined
På Skellefteå museum finns det många kostnadsfria aktiviteter för stora som små.

En trappa ner finns bildutställningen ”Små! Då!” som innehåller massor av ögonblicksbilder på barn mitt i steget eller uppställda och finklädda – vissa gladare än andra. I nästa rum möts besökaren av ”Kulturkoftor och Sagotröjor”. Här är det stickningar som öppnar dörrar till böcker, livsöden och vitt skilda världar. Artister som Kurt Cobain och sagofigurer som Pippi Långstrump bar alla stickade kläder. 

undefined
Efter ett besök på Skellefteå Museum är det dags att ta på sig jackan och åka hem. För liten som stor.

Förutom de återskapade plaggen, finns även Sara Lidmans favorittröja, som hennes systerdotter Ulla Danielsson äger idag. ”Kulturkoftor och Sagotröjor” är en hantverksutställning något utöver det vanliga och väl värt ett besök.

undefined
I utställningen ”Små! Då!” finns massor av ögonblicksbilder på barn mitt i steget eller uppställda och finklädda – vissa gladare än andra.

I Storsia erbjuds du en resa genom Skellefteå, Norsjö och Malås lokalhistoria. Genom foton, föremål och texter får du en inblick om de villkor människor levt och verkat under istiden fram till år 2020. Du kan även lyssna till berättelser med hjälp av din egen telefon. 

undefined
Kulturkoftor och Sagotröjor är rubriken på museets utställning där koftor, tröjor, stickning och garn öppnar dörrar till böcker, livsöden, och vitt skilda världar.

Två trappor ner i Forskarrum Nordanå finns ungefär 40 000 av museets 4,5 miljoner foton och negativ. En guldgruva för den som vill veta mer om Skelleftebygdens historia. För dig som blir osäker hur du ska finna det du letar efter så har museet dessutom personal som kan hjälpa dig.

undefined
En karta från Skellefteå Museum utställning om bygdens lokalhistoria.

När skickade du förresten ett handskrivet brev senast? På museet kan du göra något så exotiskt som att författa ett brev samtidigt som du provar tidstypiska kläder. Folkrörelsearkivet i Västerbotten, i samarbete med Skellefteå museum, reser under höstlovet i tiden med hjälp av griffeltavlor, bläck och stålpenna. 

undefined
I Storsia erbjuds du en resa genom Skellefteå, Norsjö och Malås lokalhistoria.

För den vuxne går det inte att missa ”Hålla hus” som är en utställning för alla som äger en fastighet eller som har tänkt att köpa en. Här förmedlas intressant kunskap från äldre byggnadstraditioner, men också från husbyggandet idag. En blandning av matnyttig information blandas med berättelser om historiska hem.

undefined
Storasyster och lillasyster vill inte gå hem. Det finns helt enkelt för mycket att göra i Barnsia bland trappor, tält och fiskar i tyg.

 Allt detta finner du en kort promenad från centrum, Skellefteå museum, en riktig pärla.

Fakta

Skellefteå Museum anordnar även workshops, temakvällar och föreläsningar. Under november hålls det som exempel drop in-workshops i schablonmåleri varje söndag. 

Skellefteå Museum är ett kostnadsfritt utflyktsmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!