Det efterlängtade ”Gift vid första ögonkastet: Vad hände sen?”, sändes på måndagskvällen i SVT. Norran säger ”Hallå där” till programmets producent och tidigare Skelleftebon William Johansson Kalén som är märkbart tagen efter 2023 års säsong.
– Jag är extremt imponerad av deltagarna. Jag hoppas att folk verkligen förstår hur modiga de är, när de låter oss följa med på den här sårbara resan, där de hoppas på att finna sin livspartner. De är matchade med förhoppning att de ska funka tillsammans och bli ett par. Vi är också noggranna med att välja personer som kan hantera den press som det innebär att vara med. I teamet för ”Gift vid första ögonkastet” fokuserar vi på att förstå på djupet. Istället för att enkelt göra en person till the bad gay och den andra till offret, det är vi ointresserade av. Vi är intresserade av att försöka förstå båda sidorna för att sedan se om de kan förstå varandra.
Vilka trodde du skulle tacka ja?
– Teamet frågar alltid varandra vilka tror ni? Jag försöker att hålla mig utanför och säger konsekvent fyra ja. De här veckorna som ”Gift vid första ögonkastet” spelas in är superintensiva. Man lever verkligen med de här paren under inspelningen och lär känna dem. Den här säsongen är två veckor längre så jag tycker att vi fått in mer i vardagen och olika situationer. Landat lite mer och kommit djupare in i deras liv.
Vad beror framgången med den svenska versionen av "Gift vid första ögonkastet" på?
– Jag tror att det beror på att de flesta människorna vill ha en relation, men det är svårt. När vi kommer till ”Gift vid första ögonkastet” så är det en motpol till Tinder-svajpandet. Vi vill ge mötet lång tid. Många av de som söker efter en partner beskriver Tinder-processen som ganska jobbig. Sedan är det såklart många som träffar en partner via appar. Jag säger inte att det är fel, men det finns en risk att det blir ett marknadstänk. Att hela tiden svajpa efter någon som är bättre.
Vilket är ditt bästa relationstips?
– Att snälltolka. Vilket betyder att om man är i en relation och det uppstår en irritations-situation så försök att snälltolka varandra. Försök att tolka eller förstå din partners ord och handlingar på ett positivt eller snällt sätt. Den här personen vill mig väl. Bra att i stället försöka förstå, vad den andra blir upprörd på egentligen. Istället för att gå i försvar.
Har du personligen lärt dig något om relationer efter att producerat programmet?
– Vad brukar man säga om skomakarens barn, haha. Nämen jag har lärt mig supermycket av programmet. Jag känner mig ödmjuk inför både paren och relationen. Min fru, som jag varit tillsammans i 18 år, är min diskussionspartner under hela processen. Vi tittar tillsammans och så skriver jag ner hennes kommentarer. Där lär jag mig. Min stora utmaning, liksom för många andra, är att få tiden att räcka till och vara närvarande för familjen.
Sommaren och semester kan vara både påfrestande och en kick för relationen. Vad gör du i sommar?
– Vi åker upp till Källheden, som ligger en och en halv mil utanför Bastuträsk, varje sommar. Våra barn älskar att vara där, vi också. Det är till och med så att de flyger upp själva någon vecka före jag och min fru åker dit. Och förresten, vem blir inte lycklig av att vara ledig i Källheden?
Du är född och uppvuxen i Västerbotten. Hur ser dina rötter ut?
– Min pappa hade lanthandel i Ljusvattnet och sedan drev han Ica-butiken I Burträsk. När jag växte upp trodde jag att jag också skulle bli Ica-handlare. Efter medieprogrammet på Anderstorpsskolan blev det en annan inriktning för mig. Så nu jobbar jag med film och tv. Men hade jag sagt till någon eller någon hade sagt till mig att jag en dag skulle ge relationsråd i Norran, då hade den tanken mötts av ett gapflabb. Men nu har jag världens bästa jobb. Det är helt magiskt att få göra ett dokumentärt program som väcker så mycket engagemang. När det sedan leder till att människor hittar sina livspartners och det blir par som får barn. Verkligen ren och skär lycka.
Vilka som fortfarande är gifta, skilda eller har mött bebislycka avslöjas i programmet som går att se på SVT Play.