”Jag vet inte vad i livet som kan toppa det här”

Dansbandet Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson saknade en duett-partner till låten ”De sista ljuva åren” inför spelningen i Skellefteå. Efter en utlysning och intensiv talangjakt föll valet på sågverksoperatören Moa Edström: ”Det är overkligt”, säger hon när Norran ringer upp.

– Jag jobbar på Holmen i Kroksjön på sågverket. Jag är sågverksoperatör, säger Moa Edström, som i november ska sjunga duett med Olle Jönsson i Lasse Stefanz.

– Jag jobbar på Holmen i Kroksjön på sågverket. Jag är sågverksoperatör, säger Moa Edström, som i november ska sjunga duett med Olle Jönsson i Lasse Stefanz.

Foto: Ingela Lekfalk

Nöje2023-10-19 08:00

Utan att Moa riktigt hann med hade hennes kusin Camilla anmält henne till Lasse Stefanz talangjakt ”Vill du bli vår nya stjärna?”  

– Jag fick ett mejl där det stod att jag var utvald att få sjunga duett med Olle Jönsson på Sara kulturhus. Jag trodde inte att det var sant så jag var tvungen att ringa upp produktionsbolaget för att få det bekräftat. Fast de nu sagt att jag ska göra det så tvivlar jag ändå på att det verkligen är sant. Det känns helt overkligt. Jag har inget aning om vad jag gett mig in på, säger Moa och skrattar gott.

Vad är din erfarenhet av att sjunga inför publik?

– Jag har sjungit på dop, bröllop och begravning. Men inte så här stort.

Vad har du för relation till dansbandet Lasse Stefanz?

– Jag har ju vuxit upp med dem. Mina bästa barndomsminnen är när mamma står och lagar mat och spelar Lasse Stefanz i bakgrunden.

Vilken är din favoritlåt?

– Ha, ha, är det nu jag ska säga ”De sista ljuva åren”? Jag gillar många av låtarna men jag älskar ”I ett fotoalbum” – den berör mig. Låten handlar om när man är gammal och tittar tillbaka på sitt liv och inser vad fint det har varit. Jag tycker om texten och melodin och kan se mig själv som gammal. Men kanske då inte tittandes i ett fotoalbum, för de finns väl inte längre då, jag får väl titta i någon gammal mobil i stället.

Vad jobbar du med vanligtvis?

– Jag jobbar på Holmen i Kroksjön på sågverket. Jag är sågverksoperatör.

Vad säger dina kollegor på Holmen om att du ska sjunga med Olle Jönsson?

– De tycker att det är jätteroligt. Nu är väl inte riktigt alla Lasse Stefanz-fans, men jag håller på att göra dem till det.

Har du sett Lasse Stefanz live?

– Jag och min syster var på en konsert i Lycksele på Hotell Lappland och efter konserten så gick han omkring med en trumma på magen, som han spelade på. När han var klar så gav han trumpinnarna till mig. Det är ett otroligt starkt minne. Men att få sjunga med dem kommer att bli ännu större. Jag vet inte vad som ska kunna toppa det.

Hur många gånger har du sjungit ”De sista ljuva åren”?

– Det går inte att räkna Jag har bara den låten i hörlurarna när jag är på jobbet, så den går på repeat, säger hon och skrattar högt. 

Du har även tävlat i bugg i nästan 10 år och tagit hem många förstaplatser. Vad är en riktigt bra bugglåt?

– Tempot är viktigt, ”Är det kärlek du behöver” med Lasse Stefanz är en riktigt bra bugglåt och EPA-versionen av den låten är väldigt bra att bugga till.

Intresset att få sjunga ”De sista ljuva åren” med Lasse Stefanz har varit stort. I juryn sitter bland andra bandets sångare Olle Jönsson som är överväldigad över att så många anmält sig.

– Det är häftigt att så många vill vara med och sjunga med oss, säger en nöjd Olle.

Vad har ni haft för kriterier när ni valt ut en duettpartner?

– Vi har försökt att läsa mellan raderna vad de gjort. Ett av kriterierna är såklart att man ska vara ett Lasse Stefanz-fan. Det är nästan viktigare än att kunna sjunga.

Hur förbereder ni Moa inför konserten?

– De kommer dit lite innan och vi känner på låten tillsammans. Sedan får vi hoppas att nerverna håller. För det är ju slutsålda föreställningar och kanske nytt för Moa att uppträda inför en sådan stor publik.

Är du själv nervös?

– Jag har hållit på i 56 år och är fortfarande nervös inför ett framträdande. Den dagen jag inte är det längre så ska jag börja sälja skor i stället.

Moa har tävlat i bugg. Blir det även en svängom på scenen?

– Ha, ha, dansa kan jag inte. Då ser jag ut som en elvisp.

Er låt ”Är det kärlek du behöver” har fått en nyrenässans med "EPA-dunk". Hur ser er publik ut nuförtiden?

– Det kommer 15- och 16-åringar, pensionärer, medelålders. Ja, alla åldrar. Men just den här nya EPA-publiken är ju lite kul. När vi var i Östersund körde 64 epatraktorer i karavan och spelade våra låtar. Du vet, Lasse Stefanz har ju blivit ett så kallat "EPA-dunk".

Vad önskar du dig inför konserten i Skellefteå?

– Att publiken ska ge sitt stora stöd till Moa när hon ska upp på scen och sjunga, för det är ingen lätt uppgift. Sen är det ju inte helt fel om det även i Skellefteå skulle bli ett långt tåg av epatraktorer som spelar våra låtar på högsta volym, säger Olle och skrattar.

Fakta

Moa Edström ska sjunga duett med Olle Jönsson och dansbandet Lasse Stefanz den andra november på Sara kulturhus.

Bostadsort: Skellefteå

Familj: Tre flickor – 2 år, 4 år och 5 år.

”De sista ljuva åren” är något av Lasse Stefanz signum. 1989 kom låten in på Svensktoppen för att ligga kvar i 65 veckor. Sveriges Radio utsåg 2002 låten till ”Tidernas svensktoppslåt”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!