Erik Holmbom är född i Skellefteå och har bland annat gått Mellansels folkhögskola och Piteå folkhögskola. Han är utbildade musiklärare och frilansande musiker. Stipendiet på 100 000 kronor delas ut av Albin Hagströms Minnesfond i Kungliga Musikaliska Akademien.
Grattis till stipendiet Erik Holmbom.
– Tack, jag är verkligen jätteglad. Det här är ett stort stipendium i gitarrkretsar.
Vad ska du göra med pengarna?
– Drömmen är att kunna dra i gång något med mina egna låtar. Att få ägna mer tid åt att skriva musik.
Du har i motiveringen uppmärksammats för att du behärskar att spela många genrer. Vad blir det för musik när du skriver egen musik? – Det blir nog organisk countryinspirerad musik.
Vilken var din första egenskrivna låt?
– Jag tonsatte en av min farmors dikter som handlade om henne och farfar. Hon fick den i julklapp och blev väldigt glad. Den heter ”Vi två”.
Vad krävs för att bli en bra gitarrist?
– Tid. Det finns inga genvägar om man vill bli bra. Jag har inte alltid haft en utkristalliserad plan på hur jag ska bli bättre. Det var nog när jag flyttade hemifrån och började på musikhögskolan i Piteå som jag började öva fem till tio timmar per dag. Sedan försöker jag att lära mig så mycket jag kan om olika stilar och försöker att vara bred genremässigt. Det har påverkat det andra jag kan.
Vad var det som fick dig att vilja bli gitarrist?
– När min gitarrlärare, Åke Markgren, spelade Revelation av Robben Ford öppnades en ny värld för mig. Jag hade mest varit insnöad på rockmusik. När jag fick höra den låten, på högstadiet, gjorde den ett starkt avtryck på mig. Kanske för att låten är en blandning av många musikstilar.
Vad har din musiklärare betytt för dig?
– Jättemycket och han är en stor bidragande effekt till att jag blev det jag blev. Att man har en engagerad och uppmuntrande lärare är jätteviktigt. Åkes engagemang till mig som elev och hans uppmuntran gav mig en positiv drivkraft. Att ha någon som bryr sig och man märker tycker det är roligt att lära ut, kan vara avgörande.
Du är själv utbildad musiklärare, hur är du som pedagog?
– Alltså, jag försöker att skapa en personlig relation till mina elever, som ofta är äldre än mig. De som kommer till mig har ofta sett mig spela i något sammanhang. Då kommer de till mig för att de vill lära sig att spela så. Jag sitter på bred kunskap i olika stilar och genrer och försöker att utgå ifrån vad just den personen behöver för att utvecklas. Ingen lektion är sig lik utan formas efter individen.
Du undervisar även mycket via Youtube och Skype. Varför har du valt just onelineundervisning?
– Det är nog en slump som kom efter nedstängningen under pandemin. Jag lade ut saker, jag spelade, på mitt Instagramkonto och blev sedan kontaktad av två stora företag. I helgen var jag i London och spelade in en gitarrkurs. Ofta så blir effekten av det jag lägger ut att folk vill lära sig just det.Sedan jobbar jag ju även som musiklärare på Lidingö. Jag försöker att se varje elev.
Finns det något inom musiken som du längtar efter att göra?
– Få tid till att skriva mer egen musik. Och det kommer stipendiet att ge mig utrymme till att göra. Det känns väldigt bra.