Kan Skellefteå bli Årets Popstad igen?

Föreningen Skellefteå musikaliska uppmanar till gemensamma krafttag för att utvecklingen av musiklivet i Skellefteå ska ta fart.

Sofia Andersson Lundberg blickar framåt: ”Något av det viktigaste vi gör på Sara kulturhus är att lyfta fram den lokala musiken på våra scener”.

Sofia Andersson Lundberg blickar framåt: ”Något av det viktigaste vi gör på Sara kulturhus är att lyfta fram den lokala musiken på våra scener”.

Foto: Ingela Lekfalk

Musik2023-11-24 08:45

För att få fart på utvecklingen av Skellefteås musikliv bjuder Föreningen Skellefteå musikaliska in till ett panelsamtal med musikaktörer och organisationer. Tanken är att sätta fingret på hur det kan skapas ännu bättre förutsättningar för musikskapande och musicerandet i Skellefteå.

undefined
Punkbandet Röda naglar ska spela under kvällen den 20 januari där temat är ”Hur får vi fart på Skellefteås musikliv”.

– På 1990-talet växte Skellefteå fram som en musikstad av högsta klass, med utnämningen till Årets Popstad 2002 som topp. I den intensiva expansion som Skellefteå nu befinner sig känns det som att det kan hända igen. Men den utvecklingen kan behöva både stöd och en kick i baken. För att ha kreativa samtal och samordna våra resurser bjuder vi därför in till den här dagen tillsammans med andra engagerade aktörer, säger Thomas ”Linge” Lindgren, ordförande i föreningen.

undefined
Thomas Linge Lindgren: ”På 1990-talet växte Skellefteå fram som en musikstad av högsta klass, med utnämningen till Årets Popstad 2002 som topp”.

Åsa Granlund Jonsson, musiker och lärare på Estetiska programmet Musik, är en i panelen och vill lyfta frågan om möjligheten att försörja sig på sin musik i Skellefteå:
– Kan en ung, driven musiker stanna här? Vill ett satsande band bo kvar i stan? Jag träffar många av dessa unga i min vardag på Estet Musik och för deras framtid och med avstamp i min egen musikergärning önskar jag att vi tar några konkreta steg denna dag.

undefined
Åsa Granlund Jonsson, musiker och lärare på Estetiska programmet Musik, vill lyfta frågan om möjligheten att försörja sig på sin musik i Skellefteå.

Sara kulturhus är också en av medarrangörerna, Sofia Andersson Lundberg, programchef:
– Något av det viktigaste vi gör på Sara kulturhus är att lyfta fram den lokala musiken på våra scener. Kan vi vara med och påverkar en positiv utveckling av det genom att stötta modiga aktörer som exempelvis alla på Mullberget kommer vi göra det.

undefined
Sofia Andersson Lundberg blickar framåt: ”Något av det viktigaste vi gör på Sara kulturhus är att lyfta fram den lokala musiken på våra scener”.

Felicia Selin är engagerad i flera sammanhang som i Kulturföreningen Mullberget, Studiefrämjandet och Verksamhetshuset Hubben. Hon ser mycket positivt på möjligheterna med att samarbete kring en sån här dag.
– Mullberget, studieförbunden och alla andra har tillsammans stora möjligheter att med rätt samverkansparter och stöd göra Skellefteå till popstad igen, en kulturstad som är värd att bo och stanna i. Jag hoppas att dagen blir en kulturchock för Skellefteå. Mer kultur åt folket.

undefined
Felicia Selin: ”Jag hoppas att dagen blir en kulturchock för Skellefteå. Mer kultur åt folket”.

Thomas "Linge" Lindgren uppmanar alla som gillar musik:
– Kom till Sara kulturhus för en dag och kväll som är vikt för Skellefteås musikframtid. På dagen sätter vi fingret på hur vi kan skapa ännu bättre förutsättningar för musikskapande och musicerande. På kvällen visar vi upp det bästa som Skellefteå har av unga band på Saras största scen. Kom och lyssna på dagen, sen fyller vi scen 1 och skapar musikmagi tillsammans.

Fakta

Panelsamtal: Skellefteås musikframtid

Lördag 20 januari Kulturtrappan Sara kulturhus

Dagens diskussioner följs upp med en konsertkväll där unga band tar plats på scenen i Sara kulturhus. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!