Örock lockade storpublik till Gåsören

Örock lockade stor båtburen publik till Skellefteå skärgård på onsdagen.

Trion Diamonds & Pearls spelade företrädelsevis funkiga låtar från tidigt 1990-tal. Från vänster Madeleine Kovács och Linda Grenholm. Catarina Lindqvist på trummor saknas på bilden.

Trion Diamonds & Pearls spelade företrädelsevis funkiga låtar från tidigt 1990-tal. Från vänster Madeleine Kovács och Linda Grenholm. Catarina Lindqvist på trummor saknas på bilden.

Foto: Per Strömbro

Musik2024-07-11 16:00

Kön till båttaxin tycktes aldrig sina. Trots tre båtar i skytteltrafik som skulle ta besökarna från Kurjovikens havsmarina till Gåsören och årets upplaga av Örock var det många som inte hann ta del av fullt så många konserter som planerat. Samma sak gällde de som tog sig ut med egen båt – det var rätt trångt i hamnen. Men vädret var skapligt ute på ön, grillarna gick för fullt och atmosfären så fylld av semester, glädje och musik att det gick att ta på.

Frågan är förresten vad som lockar mest; båtturen i Skellefteå skärgård, folket, artisterna eller själva Gåsören? Ön, som ligger strax utanför Skelleftehamn, består i huvudsak av rullsten. Ett nätverk av spångar tar dig till öns väsentligheter, där de karaktäristiska fyrbyggnaderna som skapar en känsla av att du traskar runt i en kuliss till en Wes Anderson-film i vanliga fall får ses som extra märkvärdiga. Men en kväll per år är det ändå livemusiken som ligger i fokus.

undefined
Arrangör Tommy Lindmark är glad över en lyckad Örock som lockade omkring 400 besökare till Gåsören på onsdagen.

Första upplagan av Örock ägde rum 2012 och har med något enstaka undantag genomförts sedan dess. För många har Örock inneburit det första mötet med Skellefteå skärgård, enligt Tommy Lindmark, en av arrangörerna och tillika stugägare på ön.

– Många vet inte om att vi har en skärgård att upptäcka. Vi gör det här för att visa dem och helt enkelt glädja folk. Vi tjänar ingenting på arrangemanget själva, alla medel går direkt till att underhålla Gåsören, säger han.

Tommy räknar med att cirka 400 personer besökte ön under eftermiddagen och kvällen. Där bjöds de på ett minst sagt kontrastrikt utbud av underhållning. Åke Söderlund, Anders Hettinger och Urban Berggren greppade dragspel, gitarr och bas, tog plats vid en av öns sjöbodar och framförde visor, lämpliga en ljummen sommardag vid havet. 

undefined
André Ahlard, Magnus Hjonequist, , Eric Johansson, Tobias Forsell och Urban Berggren (utanför bild) utgör The Broken Axe Band.

På en provisorisk scen tog mezzopranen Therése Thylin Lindmark ton, kompad av Øyvind Røsrud. Skellefteås nya hårdrocksälsklingar i The Broken Axe Band avverkade de flesta rock-klyschorna med bravur, medan trion Diamonds & Pearls med Linda Grenholm i spetsen huvudsakligen uppehöll sig i det tidiga 1990-talets förtjusande funkiga soulpop. 

undefined
The Rocketeers. Från vänster: Tomas Karlsson, Lars "Tjalle" Lidgren, Olav Markstedt och Thoma "Linge" Lindgren. Johan Nilsson på trummor är dold på bilden.

Det ständiga husbandet The Rocketeers, denna kväll förstärkta av Lars "Tjalle" Lidgren (Mindre Modiga Män) på gitarr och Johan Nilsson (This Perfect Day) på trummor, har en förkärlek till Beatles och Stones och drog sig inte för att visa det. 

Avslutningsvis lirade mellanbygdsmusikanterna i Bronkko egenhändig rockmusik på svenska innan de sista båtarna gled iväg mot andra hamnar.

Fakta

Örock – Gåsören i Skellefteå skärgård 10 juli 2024

Arrangör: Skellefteå Kryssarklubb. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!