Löftet: ”Vi ordnar ett Skellefteå Live inom ett år”

Under rubriken: ”Panelsamtal om framtidens musikliv”, hade en bredd av personer med samlad kunskap inom det fria, kommersiella och skattefinansierade musiklivet i Skellefteå samlats.

Panelsamtal ”Framtidens musikliv” i Skellefteå resulterade i ett löfte om att inom ett år skapa ett Skellefteå Live. Moderator: Per Strömbro.

Panelsamtal ”Framtidens musikliv” i Skellefteå resulterade i ett löfte om att inom ett år skapa ett Skellefteå Live. Moderator: Per Strömbro.

Foto: Ingela Lekfalk

Musik2024-01-20 21:00

Samtalet handlade till stor del om vilka scener i Skellefteå som är bäst lämpade för de lokala banden. Eller om det går att få ihop en heltidslön som musiker om man bor i stan eller vill flytta hit.

Hemvändaren och musikern Johan Ivansson, som flyttade tillbaka i somras, svarade krasst: ”Det tror jag absolut inte”, på frågan om han från starten av sin karriär kunnat bo kvar i Skellefteå och försörja sig som musiker.

undefined
Johan Ivansson som bland annat turnerat med Miriam Bryant och varit kapellmästare för Idol i TV4 menar att som musiker behöver man vara rörlig för att kunna leva på att spela.

Ivansson som bland annat turnerat med Miriam Bryant och varit kapellmästare för Idol i TV4 menar att som musiker behöver man vara rörlig för att kunna leva på att spela. Hans tanke är att ha Skellefteå som sin bas och sedan ta uppdrag runt om i landet. Ett upplägg som Joppe Pihlgren, verksamhetsledare Svensk Live och bandmedlem i Docenterna, tyckte lät som en realistisk plan.

– Om man inte blir en jättestor låtskrivare, och det har vi bara några stycken av i Sverige, så kommer ju pengarna från livespelningar och då måste du turnéra som Ivansson gör. För du behöver vara jättestor som låtstkrivare för att kunna leva på det. Typ Max Martin nivå.

undefined
Röda Naglar fick igång publiken på Sara kulturhus. Många trängdes vid scenkanten.

Samtalet fortsatte att handla om vikten av eldsjälar, samarbete mellan kommersiella och ideella krafter, fler mellan-scener, att Skellefteå är en kommun som är bejakande till kultur och musik, samt frågor om hur de lokala banden ska få ihop ekonomin till lokal, ljud och ljus och sedan lägga ett biljettpris som publiken är beredd att betala.

undefined
Felicia Selin vill se fler lokala band på scenerna runt om i staden.

Felicia Selin, verksamhetschef på Hubben och aktiv i Kulturföreningen Mullberget samt sångerska i Hök tycker att det är en bra signal att ha ett offentligt samtal om vad gräsrötterna vill med musiken. Hon återkom även till hur utmanande det ofta kan vara för de lokala banden att arrangera spelningar.

– Vi kan inte förvänta oss att våra lokala band kan ta mer än 200-250 kronor i biljettkostnad per betalande. Och sedan tänker jag också att vi inte kan sitta och vänta på att kommunen ska ge oss mer pengar. Vi måste visa att vi kan. Hugga i lite. Jag tror att det är lätt att bli bortskämd. Vi har fått mycket. Hela den här grejen att vi samlas och visar att vi vill ta i och jobba för att det ska bli ännu mer musik i stan. Är bra. Sedan måste det samtidigt finnas förutsättningar för det lokala.

undefined
Sofia Lundgren Andersson och Felicia Selin diskuterar lokalhyrorna för lokala band på Sara kulturhus.

Sofia Andersson Lundberg, programchef Sara kulturhus berättar att under december månad har de haft drygt 80 procents beläggning på samtliga evenemang i huset och att hon gärna ser ett utökat samarbete med det lokala musiklivet i stan. Men på frågan om Sara kulturhus kan låna ut sina lokaler till band som vill ha med sig egen tekniker och ljud, för att minska kostnaderna, blir svaret nej.

–Vi har satsat stora pengar på teknik och utrustning i huset. Det gör att vi behöver ha vår egen utbildade personal som hanterar den. Det är även en kvalitetssäkring från oss till publiken, säger hon och fortsätter att berätta om Sweden Live som precis i dagarna lade sin stora arrangörsträff i Skellefteå. 

Panelen är samstämmig i att de alla vill se mer lokal musik i Skellefteå. Sofia Andersson Lundberg tar mikrofonen igen och ger samtalets ett konkreta förslag:

– Men ska vi inte bestämma här och nu att vi inom ett år har ett Skellefteå Live på Sara kulturhus?

undefined
Soulmate society var ett av de showcase som uppträdde på Sara kulturhus under rubriken ”Skellefteås musikframtid”.

Ett enhälligt ja blev svaret från de övriga i panelen och publiken. Resultatet av ”Panelsamtal om framtidens musikliv” är kanske första steget till en ny lokal arrangörsfestival och mötesplats för musikens utveckling i staden. För mumlet hos åhörarna efter att samtalet avslutats gällande ett Skellefteå Live är tydligt:

– Vi kommer!

Live

Senare på kvällen uppträdde Röda naglar, Kjells bänk, Hök, Soulmate society och Barons court. Det var god stämning och 400 personer i publiken. En av arrangörerna Thomas "Linge” Lindgren var nöjd med kvällen men hade önskat att de haft ännu mer publik.

– Skellefteborna är lite svåra att få med sig när vi gör arrangemang med lokala band. Men det här är första steget. Vi kommer inte att ge oss. Att spela på scen 1 på Sara kulturhus är ett viktigt steg i utvecklingen för våra band. De är redo. Nu får bara publiken se till att komma.                 

undefined
Röda Naglar fick igång publiken på Sara kulturhus.
Fakta

Panelen bestod av:

Åsa Granlund Jonsson, lärare Estetiska programmet Musik samt frilansande musiker
Felicia Selin, verksamhetschef på Hubben och aktiv i Kulturföreningen Mullberget samt frilansande musiker
Helena Renström, marknadsavdelningen Skellefteå kommun
Sofia Andersson Lundberg, programchef Sara kulturhus
Joakim Wallström, politiker Skellefteå kommun 
Joppe Pihlgren, verksamhetsledare Svensk Live och bandmedlem i Docenterna
Johan Ivansson, frilansande musiker (bland annat kapellmästare i Idol).

Moderator: Per Strömbro

Arrangemanget ägde rum lördagen den 20 januari 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!