Skelleftemusiker går samman och hyllar Bob Dylan

I Ursviken får den legendariska rockpoeten Bob Dylan nytt liv. Mika Johansdotter sjunger Nobelpristagarens textrader med sensibilitet ackompanjerad av sin far och musikern Johan Nilsson. I det enkla bor det vackra och det här är i all sin enkelhet så vackert.

Mika Johansdotters Bob Dylan favoritlåt är ”Sad-eyed Lady of the Lowland”.

Mika Johansdotters Bob Dylan favoritlåt är ”Sad-eyed Lady of the Lowland”.

Foto: Ingela Lekfalk

Musik2023-09-15 18:20

Det är få låtskrivare som har fått sina låtar tolkade av så många andra, i så många versioner, som Bob Dylan. Lördagen den 16 september tar skelleftemusiker plats på Sara kulturhus för att ge honom en hyllning.

– Det är så mycket som gör att det är viktigt att föra hans musik vidare. Texterna är ju helt i sitt eget slag, säger Mika Johansdotter som är en av de musikerna som ska uppträda.

undefined
Mika Johansdotter har även spelat in den svenska versionen av The Wannadies ”My Home Town”.

Med sig har hon musikerna Mattias Kågström och Johan Nilsson, som även är hennes far. Musiken har alltid funnits med i Mikas liv och för henne och pappa Johan har det blivit en förenande plats i deras far- och dotterrelation. När hon var liten turnerade Johan mycket och under hennes första åtta år bodde de inte i samma stad.

– Genom att vi hade musiken som ett starkt gemensamt intresse så hann vi i kapp. Så är det ju. Det är svårt att föreställa sig hur det hade varit annars, säger Mika och tittar på sin pappa som sitter bredvid henne med gitarren i knät. Hon funderar en stund före hon fortsätter att berätta.

– När man är i tonåren så kanske man inte spenderar helger med sin pappa och åker i väg och övernattar. Men det gjorde vi. Eftersom vi hade spelningar.

undefined
Mika Johansdotters Bob Dylan favoritlåt är ”Sad-eyed Lady of the Lowland”.

Johan nickar och berättar att det tog ett tag innan han förstod att hans dotter begåvats med en fin sångröst.

– Hon har alltid haft lätt för musik. Men första gången jag reagerade över hennes musikalitet var när vi åkte bil och hon satt och sjöng och härmade de artister som spelades på radion. Då var hon kanske 11 år och jag minns att jag tänkte; ”Shit vad duktig hon är”. 

Vad lyssnar ni på för musik tillsammans? 

– Du hade ju Neil Young som du lyssnade mycket på när du var yngre och jag förstod aldrig var du fick det ifrån, säger Johan och tittar på Mika.

– Jo, men det var ju du som fick mig att lyssna på honom. Vi åkte till London när jag var typ 13. Och då hade du en livevideo med dig som vi satt och kollade på datorn. Och efter det var jag nog fast.

– Jaha, det visste jag inte, säger Johan och ser lite nöjd ut.

Förutom Neil Young är Bob Dylan en artist de både lyssnar på och gärna tolkar.

– Jag lyssnade jättemycket på albumet "Blond on Blonde”. Jag hade den på vinyl. Då var det nog mest stämningen i musiken som fångade intresset, och sättet han sjunger på med att få in så mycket text, berättar Mika.

undefined
Musiken har alltid funnits med i Mikas liv och för henne och pappa Johan har det blivit en förenande plats i deras far- och dotterrelation.

Vilka Bob Dylan låtar skulle ni säga ligger på er favoritlista?

Mika tar direkt upp sin mobil och börjar att bläddra bland hundratals Dylanlåtar på Spotify. Johan tittar upp i taket och letar i minnet.

– Oj, jag har så många favoriter. Första plattan som kom 1962 ”Bob Dylan” tycker jag är fantastisk. Särskilt spåret; ”He was a friend of mine”. Och även de lite mer obskyra låtarna från The Bootleg serien, säger Johan och fortsätter:

– ”It's All Over Now”, det är en otroligt bra låt. Och så även ”To Ramona” och You're a Big Girl Now, säger han och tittar på Mika som letat upp sin favoritlåt ”Sad-eyed Lady of the Lowland”.

Varför tycker ni att det är viktigt att hylla Bob Dylan?

– Han har fantastiska låtar och fantastiska texter. Hans musik är som ett hantverk. Jag läste om hans låt ”It's Alright Ma”. Han ska ha sagt i en intervju att han aldrig skulle kunna skriva en sådan låt igen. För att just den låten är en lyckträff. Han är en imponerande textförfattare och musiker, säger Johan och får medhåll av Mika.

Vart kommer ert Dylanintresse ifrån?

– Jag hade en väldigt intensiv Dylanperiod på 80-talet när jag var i 20 års åldern. Vi var ett gäng som träffades och hade Dylankvällar. Vi lyssnade mycket på hans akustiska plattor, när han bara körde munspel och gitarr, säger Johan.

undefined
Johan Nilsson har tidigare spelat gitarr i bandet This Perfect Day.

– Jag och min sambo har Dylankvällar hemma. Då sätter vi ihop våra favoritlistor. Trots det har jag inte fått den där innerliga känslan av honom. Jag tänker att han är en cyniker, säger Mika med eftertänksamhet.

Finns det en Dylan för varje stämning?

– Ja, han har ju gjort mycket. En låt som gör mig glad är ”The Mighty Quinn” och ”Rough and Rowdy Ways”. Det finns även en hyfsat ny låt ”Murder Most Foul” där han i princip bara pratar i 17 minuter. Den handlar om mordet på John F. Kennedy. Den blir man kanske inte glad av, men inspirerad av att han förnyar sig hela tiden, säger Johan.

Kommer ni att tolka Dylan helt fritt?

Vi ändrar inte melodierna och texterna så mycket som han själv gör ibland, säger Johan och skrattar.

Mika slår upp pärmen med noter och tar fram en av hans låtar. Micken är på och Johan rätar till gitarren i famnen. De behöver knappt räkna in varandra då deras musicerande är bortom ord. 

– Förhoppningsvis kommer kvällen att bli ett starkt avtryck av Bob Dylan, säger Mika.          

undefined
Mika Johansdotter tolkar Bob Dylan med innerlighet.

Bob Dylan

1941 föddes Robert Allen Zimmerman i Duluth, Minnesota. Omkring 18 år senare lämnade han Minnesota för att bege sig till New York, och började kalla sig för Bob Dylan. I dag har de flesta hört någon av hans låtar. Men att lyssna sig genom hela diskografin tar tid, då den består av 39 studioalbum och 15 liveinspelningar.        

Bob Dylan har tilldelats många priser och utmärkelser. Han tilldelades som exempel Nobelpriset i litteratur 2016. Motiveringen var att han bidragit till nya poetiska uttryck genom sina sånger. Dock kom han inte till prisutdelningen.    

Hans verk har blivit förebilder för många andra musiker och hans person har ofta omvandlats till något nästan mytiskt.    

Några av hans mest kända låtar är:

  • Blowin’ In The Wind (1963)
  • A Hard Rain’s A-Gonna Fall (1963)
  • Don’t Think Twice, It’s All Right (1963)
  • Mr. Tambourine Man (1965)
  • Like a Rolling Stone (1966)
  • Just Like a Woman (1966)
  • Tangled Up in Blue (1975)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Fakta

”En hyllning till mästaren Bob Dylan”
Sara kulturhus 17 september

Musiker:
Olav Markstedt, gitarr och sång har tidigare tolkat Dylan i bland annat skellefteuppsättningen av ”A tribute to The Last Waltz”.

Arne Leirnes, piano och sång

Erik Johansson, orgel och sång

Magnus Lindblom, gitarr och sång

Mika Johansdotter, sång

Johan Nilsson, gitarr, stomp

Mattias Kågström, klaviatur

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!