Skellefteås dejtingliv sågas: Eländigt”

Eländigt, värdelöst, urhärligt och spännande – åsikterna var många när 350 singlar i Umeå och Skellefteå fick tycka till om dejtingkulturen i sina städer. ”Tror romansen är ganska död precis som i stora delar av Norrland” skriver en Skelleftebo som sågar stadens dejtingliv.

Hur är det att dejta i Umeå och i Skellefteå? 350 singlar avslöjar svaret.

Hur är det att dejta i Umeå och i Skellefteå? 350 singlar avslöjar svaret.

Foto: Unsplash

Mänskligt2023-12-25 21:00

Det är relationsmagasinet Passionerad som tidigare i år genomförde undersökningen om dejtinglivet i Umeå och Skellefteå. Västerbottens-Kuriren har tagit del av resultatet som visar på skillnader mellan de två kuststäderna i Västerbotten.

I Skellefteå ansåg mer än varannan person, 54 procent i undersökningen, att dejtingen var dålig.

”Måste säga att det är ganska eländigt. Tycker det finns ett klart mansöverskott och att få till en dejt här är således väldigt svårt eftersom konkurrensen är hård. Har försökt dejta till och från i några år nu men har lagt ner det eftersom det tog för mycket på självkänslan. Det blir nog inte så mycket bättre med batterifabriken eftersom det kommer att göra mansövertaget ännu större.”, skriver en Skellefteåbo.

”Det finns ingen direkt dejtingkultur här. Tror romansen är ganska död precis som i stora delar av Norrland.”, skriver en annan i Skellefteå.

undefined
Mer än varannan person, 54 procent, i undersökningen ansåg att dejtingen i Skellefteå var dålig. – Måste säga att det är ganska eländigt, skriver en Skellefteåbo.

Var tredje person ansåg att Skellefteå har en bra dejtingkultur.

”Jag har bara bra erfarenheter faktiskt. Här ser man verkligen människan och insidan på ett sätt jag inte är van med. Älskar det!”

”Diggar männen i Skellefteå. Enkla att komma överens med och jordnära. Sedan kan det vara lite svårt att få till ett samtal och det speglar sig också i dejtingkulturen. De gånger jag har gått på dejt är det därför oftare att göra något mer aktivt tillsammans i stället för att äta en middag tillsammans.”

”Är man öppensinnad så är dejtingen här toppen.”

undefined
Det var blandade åsikter om dejtingkulturen i Umeå. – Kan man säga att många nästan tycker det är lite skämmigt att gå på dejt här?, uttrycker en Umeåbo i undersökningen.

I Umeå ansåg nästan 60 procent att staden har en bra dejtingkultur. Bland svaren står det att dejtingkulturen är lugn, trygg och familjär, och att det finns en öppenhet i staden, skriver VK. 

”Den (dejtingkulturen, reds.anm) är överlag härlig. De flesta har samma värderingar och det känns tryggt. Ett tryggt dejtingklimat helt enkelt, även fast det kanske inte alltid är så spännande.”

”Urhärligt. Glatt folk som oftast säger ja när man frågar ut dem. Jag har fått känslan av att man är mycket mer öppen här än i Stockholm där jag bor mellan terminerna.”

undefined
I bägge städerna lyftes antalet invånare som något negativt. – Alla känner alla. Det gör det lite svårt att bjuda ut någon, för får man ett nej så vet man att alla snart kommer veta om det, skriver en Umeåbo.

Samtidigt var 34 procent av Umeåborna i undersökningen av en helt annan åsikt och ansåg att dejtingkulturen var dålig:

”Helt värdelöst. Vill träffa kul folk som inte bara tjatar om jakt och skoter. Längtar ofta bort, men har jobb här och är för feg för att bryta upp. Men en vacker dag kanske han står där...”

”Det här kanske är kontroversiellt och vill inte trampa på några ömma tår men tycker männen är för dåliga på att vara romantiska. Romantiken är ganska död, och tycker inte att det finns så stort intresse för dejter överlag, det handlar mest om sexuella kontakter.”.

Städernas storlek lyftes som en nackdel av vid ett flertal tillfällen av både Umeå- och Skellefteåbor.

”Negativt med att dejta i Skellefteå är att man har lite förutfattade meningar om varandra, inklusive jag. Det sätter upp en del barriärer för vilka man ger en chans och inte.”

”Dejtingappar fungerar riktigt dåligt här eftersom man bara får upp vänner och bekanta, skriver en Umeåbo.

Umeåborna ansåg att fler evenemang, aktiviteter och pubar för yngre personer skulle öka chansen att träffa någon spontant. I ”Guldstan” var det liknande tongångarna, men här efterlystes också mer mod och mer ”ruljans på folk – men tror att batterifabriken är en bra lösning på det”.

Om undersökningen

Magasinet Passionerad genomförde mejlenkäten bland sina prenumeranter i åldrarna 18 till 55 boende i Skellefteå och Umeå.

Totalt besvarade strax över 350 personer enkäten, varav 226 från Umeå. 64 procent av de svarande var män, och 36 procent kvinnor.

Enkäten handlade om hur de såg på dejting i sina hemstäder där man bland annat frågade om dejtingkultur, om det var lätt att hitta någon, vad det var som gjorde dejting jobbigt respektive härligt på en mindre ort med mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!