Under pandemin, när Christina och maken Bertil var ganska isolerade från omvärlden i radhuset på Bondegatan i Malå började hon tillverka miniatyrmiljöer inne i margarin- och sockerlådor.
– Den första var gammelmormor Emma Kristina Hanssons kök i Malmberget som jag hade klara och starka minnen av, berättar Christina Ohlsson.
Grundtanken var att återskapa gamla miljöer för kunna visa barn och barnbarn. Men det hela växte hela tiden och hittills har hon skapat 18 miljöer, där ett flertal av dem är tagna ur hennes egna minnen.
– Jag fortsatte med kök och har tillverkat kök från varje årtionde under 1900-talet. Ett av mina kök finns också utställd på Länsmuseet i Umeå och varje år skänker jag en miniatyrmiljö till Musikhjälpen, säger Christina Ohlsson.
Men det har även blivit många andra miljöer, allt från lanthandel och vedbacke till bagarstuga. Sonen Erik såg behovet av förpackningar i diversehandeln och hjälpte henne med att ta fram kopior av gamla plåtburkar.
– Tillverkningen av burkarna görs i en 3d-skrivare och väckte ett stort intresse bland andra miniatyrskapare på nätet. Nu när beställningarna ökar har jag investerat i en mycket starkare dator ett bättre ritprogram och även i en ny mer avancerad såg med inbyggd dammsugare.
Christina Ohlsson berättar att när hon sätter i gång med skapandet av en miniatyrmiljö i skalan 1:12 jobbar hon nästan non-stop. Att skapa ett helt skåp brukar ta cirka tre månader.
– Jag får ibland gripa in och tvinga henne att ta pauser, berättar Bertil Ohlsson som bland annat deltar i packningen av det som säljs.
På Facebook finns det ett flertal grupper för miniatyrmakare där den största har hela 8 500 följare. På dessa sidor har Malå Miniatyr blivit ett varumärke som det talas om och beställningarna rullar in i en strid ström. Eftersom alla artiklar är så små kan de oftast skickas i helt vanliga brev till kunderna.
– Att jag trots allt startade ett företag beror på att jag vill vara laglig och inte lura Skatteverket. Försäljningen ligger nämligen över gränsen för vad som är skattefritt, berättar hon.
Christina Ohlsson har hunnit med att ha en utställning på biblioteket i Malå och även visat sina miniatyrer för eleverna på Nilaskolan.
– Nu är jag inbjuden att visa upp mina skapelser på en miniatyrmässa i Höör i september med deltagare från nio nationer och till den mässan fyller jag en hyllorna i min lanthandel samt ett magasin med en kafferasthörna, säger hon.
Det här med tillverkning är nu bara en del av Christina Ohlssons kulturella verksamheter i Malå. Hon är också bland annat med i folkmusikgruppen Rompdraget och dyker upp här och var i kulturlivet i bygden.
Till Malå flyttade hon och Bertil 2016 efter att ha bott 50 år i Burträsk. Båda har arbetat som lärare och Christina höll till på lågstadiet. De sista tio åren innan pensionen arbetade hon som specialpedagog på Naturbruksgymnasiet i Burträsk.
– Jag hann också driva ett utbildningsföretag under fem år, tillsamman med en kollega, så jag hade en del koll på hur det är att driva företag innan jag startade Malå Miniatyr.
I Burträsk var hon en av grundarna till Nävarnas Hus där Burträskarna kan ställa ut sina hantverk och som öppnade 2011. Hon var också under många år ordförande i Burträskbygdens konstförening.