Veckans böcker: Skräckmästare och undergroundmusik

Letar du efter något att läsa? I samarbete med biblioteken i Skellefteå kommun bjuder Norran på boktips. Veckans tema är skräck för stora och små.

”Furan” av Lisen Adbåge, ”Verkligheten” av John Ajvide Lindqvist och ”Grim” av Sara Bergmark Elfgren är tre pärlor som bibliotekarierna tipsar om.

”Furan” av Lisen Adbåge, ”Verkligheten” av John Ajvide Lindqvist och ”Grim” av Sara Bergmark Elfgren är tre pärlor som bibliotekarierna tipsar om.

Foto: Omslag/kollage

Litteratur2022-05-31 21:00

Bilderbok

”Furan” av Lisen Adbåge

En familj hittar drömplatsen för sitt nya hus. På plats finns ett fallfärdigt ruckel, men det rivs snabbt och mamman tar fram motorsågen för att fälla träden som ska bli familjens nya hem. Underligt nog är det som om träden motsätter sig fällningen; barken tycks skrika och kådan som rinner från trädet efter att träden sågats ned ser ut som blod… Efter några veckor är huset klart, den sista furan fälld och allt är härligt. Men inte länge. Något är fel; barr samlas i huset, grenar som inte finns slår mot fönstret och plötsligt verkar lillebrors mjuka kinder vara gjorda av grov bark. En riktig rysare för de modigaste bilderboksläsarna. 

AnnCathrin Johansson, Stadsbiblioteket

Nyhet

”Verkligheten” av John Ajvide Lindqvist

Sveriges skräckmästare har levererat en samtida kortroman med ett smygande obehag som växer sig starkare under läsningens gång. Heidi Hallberg är reality-stjärna i showen ”Hemma hos Hallbergs”. Hela Sverige känner till familjen, men Heidis världsbild börjar krackelera och hon börjar tvivla på vad som är verkligt och inte. Känslan av att något inte står rätt till är utsökt levererat och berättelsen håller måttet hela vägen.

Linnéa Wikman, Stadsbiblioteket

Unga vuxna

”Grim” av Sara Bergmark Elfgren

Stockholm, 1980-tal: Sextonårige Håkan och bästa vännen Grim lever för sitt dödsmetallband Dark Cruelty och är på väg att slå rejält. Allt tar slut när Grim försvinner och hittas avliden. Trettio år senare börjar Håkans son Kasper nysta i omständigheterna kring Grims mystiska död. Vad var det egentligen som hände? Bergmark Elfgren använder sig av skräckromanen för att samtidigt skildra socialrealism, relationsdramatik och psykisk ohälsa. Berättandet är ganska långsamt, men jag sugs in i berättelsen. Författaren låter skräcken ta sig uttryck på många olika sätt och det är skickligt komponerat. Förutom det är detta också en kärleksfull skildring av undergroundmusikens kultur.

Ida Strömbro, Stadsbiblioteket                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!