Karin, 50 år och född och uppvuxen i Skellefteå, har ett förflutet som jurist. Utbildade sig i Uppsala, kompletterade med en Masterexamen i jämförande europeisk rätt i Maastricht och flyttade sedan till Bryssel där hon kom att bo i 13 år och bland annat arbeta för Handikappombudsmannen och EU-kommissionen, gifta sig och föda två barn.
Samt göra slut med juridiken. Inte för att den var ointressant, men som följd av en insikt:
– Varför hade jag valt just juridik? Jo, för att inte behöva ta eget ansvar. Lagen ser ut som den gör och jag har bara att rätta mig efter den. Det kändes tryggt. Då.
Vid 28 hade hon kommit till en brytpunkt och frågor börjat kräva svar.
– Varför hade jag redan som barn ständigt ont i magen? Varför kände jag mig ensam? Var jag verkligen önskad (”väldigt”, försäkrade föräldrarna)?
Andra skulle ha nöjt sig med att granska sin uppväxt. Men inte Karin Lundström Rawden som i stället kartlade sina förfäders liv, många hundra år tillbaka. Började med vad hon hört berättas, fortsatte med djupdykningar i Skellefteå museums forskarrum.
– Det ena stämde inte alltid med det andra. Han som sades ha varit storbyggmästare var i själva verket en arbetare som dog utfattig.
Forskningen var rolig, det hon fann ofta gräsligt. Fattigdom, umbäranden och massor av barn som dog tidigt.
– Flera barn i samma syskonskara kunde få heta Anna, i hopp om att åtminstone någon av dem skulle leva till vuxen ålder och föra namnet, som tillhörde släktens tradition, vidare.
Ibland blev det så, oftare inte. Klarade sig bäst tycks de pojkar gjort som fick heta Nils …
Där fanns hennes farmors mor, Johanna. Hon som lugnt kunde säga åt ett barn som slagit sönder en kopp att sopa upp skärvorna – för att sedan slå barnet när det somnat.
Hon som befanns attraktiv av många män och älskade sidenklänningar, men högt kunde önska livet ur sina barn.
– För mig var hon en tidig skräckgestalt. Varför blev hon sådan?
Och hennes farmor, Anna, som tillsammans med sin make emigrerat till USA och födde sonen Jack under ett besök i Sverige där hon till sin enorma besvikelse blev kvar?
– Både farfar och pappa fick ständigt höra att ”du har förstört mitt liv”.
När Jack Lundström, sedermera dyrkad läkare i Skellefteå, följde med sin mor på en turistresa till Amerika presenterade honom visserligen stolt med ett ”my son, he is a doctor”, men det var en klen tröst.
– Farmors anklagelser kom att kasta en skugga över pappas tillvaro.
Karin ser mönster, i generation efter generation.
– I pappas släkt: att styras av rädslor och oro för att inte vara älskad. I mammas: att vara tyst, stänga in känslor.
Sin fars släkt har Karin kartlagt från 1690, sin mors sedan 1300-talet. Hon har funnit både historia och historier och skrivit en släktkrönika där fakta kryddas med dramatiserade avsnitt: slagsmål och skidtävlingar över 95 kilometer där det inte hjälpte att en av förfäderna var en stjärna; hans far tyckte ändå att sport var slöseri med tid och kraft och sandade de nyss tjärvallade skidorna.
– Hur kunde man vara så grym?
För tio år sedan separerade hon och hennes engelska make. Separationen var smärtsam, men det slutliga utfallet lyckligt.
– Vi kunde inte fortsätta att vara gifta, men jag älskar mitt ex för den medförälder han är.
När Karin flyttade tillbaka till sin hemstad med barnen var det ingen frånvarande pappa som blev kvar i Bryssel. En vecka i månaden bor han med barnen i Skellefteå där han skaffat en lägenhet.
I Skellefteå har hon haft projektanställningar åt kommunen, men i dag arbetar hon heltid i det coachingföretag hon driver tillsammans med Johanna Nilsson.
– Vi hjälper människor att våga släppa fram känslor, se och släppa gamla mönster, välja själva och vara sig själva. Att vara ledare i sina egna liv och därigenom frigöra andra – släktingar, medarbetare – att göra detsamma.
Behovet är uppenbarligen stort.
– Vi har uppdrag över hela Sverige.
”Mönsterbrytare och Mönsterbyggare” finns tills vidare som e-bok, vilket inte utesluter att den kan komma att ges ut även som cirka 300-sidig pappersbok.
Den släpptes helt nyligen, men Karin Lundström Rawden har redan fått gensvar.
– Flera hört av sig och deras reaktioner har varit väldigt positiva.