Mikael Niemi kunde inte annat än vara nöjd när rollistan till Disneys filmatisering av "Koka björn" blev offentlig och några av Sveriges främsta skådespelare fanns med. Gustaf Skarsgård som Lars Levi Leastadius, Pernilla August som godsägarinna och Jonas Karlsson i ytterligare en av rollerna. Trygve Allister Diesen regisserar.
Han gläder sig också över att den betydligt mindre kända Emil Karlsen ska spela Jussi. Han är en helsamisk skådespelare som gör samma roll som i en teaterproduktion av "Koka björn" med Beaivváš Sámi Teáther i Nordnorge.
– Det ska bli jättespännande att se honom bredvid de här stora kanonerna. Jag var på föreställningen för ett år sedan i Oslo på en teaterfestival och han var jättebra. Man fick ont i hjärtat när man såg den stackars Jussi.
Överlag är han full av förväntan.
– Jamen självklart. Det är en fantastisk grej att få visa upp våra miljöer och karaktärer för en hel värld. Det är ju en jätteproduktion och jag, liksom alla inblandade, hoppas att den kommer att bli bra.
Han inflikar också att han önskar att det inte enbart kommer att bli en blodig actionrulle, utan att också den ideologiska kampen mellan gott och ont som finns mellan raderna i historien ska få utrymme i tv-serien.
– Det var det Lars Levi Laestadius grubblade hela livet på – hur man bekämpar ondskan. Djävulen finns ju än idag, även om vi kallar det för något annat – förträngda aggressioner eller något annat freudianskt undermedvetet. Men det är samma sak. Ibland känner vi att vi inte kan kontrollera vår ondska eller aggressivitet och varifrån kommer den kraften?
Men nu är det alltså snart dags för hans nya bok, "Sten i siden"; och liksom "Koka björn" ges den ut av Piratförlaget.
– Det är faktiskt min största roman hittills, känns det som, när det gäller både satsning och i omfång.
Hur den står sig kvalitetsmässigt får andra bedöma så småningom, men aldrig tidigare har han tagit ett så omfattande grepp.
– Det blir också min tjockaste bok. Den är 500 sidor lång och då har jag ändå kapat bort åtminstone 100 sidor.
"Sten i siden" är en hundraårig släkthistoria som sträcker sig från 1920-talet fram till idag. Tornedalen är platsen för historien, men den gör också utvikningar till södra Sverige.
Släkthistorien vävs ihop med Tornedalens historia i hans nya bok. Bokens karaktärer upplever vägstrejken och det finns också handelsemän, brukspatroner, laestadianer och även folk i nutid.
– Min ambition är att man ska lära sig att förstå oss tornedalingar som en bred kollektiv företeelse. Hur vi blev så här. Det som fascinerar mig är att jag inser att det fortfarande finns spår av det i dagens unga tornedalingar.
En av personerna heter Siw och har synska förmågor, kan känna på sig när folk ska dö, så även den tornedalska folktron får utrymme i handlingen.
– Hela boken inleds med att man i nutid hittar kvarlevor av en kropp i en myr inte långt från Kaunisvaara och funderar över hur de hamnat i myren. Men det är ingen kriminalroman.