På bokförlaget Ord&visor i Skellefteå satsar man på norrländsk litteratur och ger ut författare från både Västerbotten och Norrbotten. Enligt förläggare Göran Lundin har årets storsäljare varit Umebon Arne Müllers reportagebok Norrsken - drömmen om den gröna industrin.
– Den har överskuggat allt annat och blivit både uppmärksammad och hyllad, säger Göran.
Norrsken är en granskning av klimatomställningen där Müller enligt en recension i Svenska Dagbladet "öppnar en kista full av olösta frågor och slumrande samhällskonflikter, fakta som får tanken att svindla".
Göran Lundin lyfter också den helt nya Man for hem och hämtade sitt björnspjut av Lilian Ryd, född i Vuollerim, som skrivit prisbelönta böcker om nordsvensk och samisk kulturhistoria. Och inför 2024 finns mycket att se fram emot, bland annat Kusmarksonen Åke Lundgrens uppföljare till Långa lappflickan.
– Det blir nästa års stora släpp. Sedan har vi en debutant på gång, jag kan inte avslöja vem det är men det är en rolig roman som till stor del utspelar sig på Norrböle i Skellefteå, säger Göran.
Följande lista på årets lokala författare är sammanställd i samarbete med Stadsbiblioteket och Akademibokhandeln och får ses som ett urval:
Lisa W Lindblom, född i Klimpfjäll och bosatt i Skellefteå, debuterade 2021 med romanen Brokblodet. Årets uppföljare Dottern handlar om Maura, en ung kvinna som ställs inför ett val som kan leda henne till en okänd och farlig plats. Böckerna tillhör fantasygenren och riktar sig främst till unga vuxna.
Jonas Fahlman, Skellefteå, har varit med och skrivit flera biografier som släppts under året: För hjärtats skull, om professor Kurt Bomans liv och livsgärning som hjärtläkare och forskare. I månskenets skugga, Joakim Lindströms självbiografi där han tar med läsaren bakom kulisserna i hockeyvärlden. Och Tänk om, om innovatören Stig-Arne (Stigge) Bäckman som bland annat grundade Urkraft i Skellefteå.
Debutanten Nils Lundkvist, Skellefteå, fick nyligen Barnradions bokpris för Den yttersta vildmarkens historia: Kuben. Den riktar sig till 9-12 åringar och är enligt barnjuryn en bok om frihet, diktatur, vänskap och familj som är "svår att sluta läsa".
Skelleftebon Roger Melin från Avesta släppte i början av året Låna världen en röst. En fiktiv brevroman där Carl-Olof Rosenius utforskar tvivel och känslor av att vara fångad i en roll som inte längre är meningsfull. Rosenius var en av grundarna till Evangeliska fosterlandsstiftelsen.
Skelleftefödda Stina Jackson, numera Denver, gjorde succédebut 2019 med Silvervägen. Hennes tredje roman Förinta världen ikväll kom i höstas och utspelar sig delvis i Skellefteå. "Oavsett genre är det fortfarande mörkret i människan som Jackson gräver i. Även denna gång med lyckat resultat," tyckte Borås tidning.
Lennart Karlsson från Bastuträsk är polis i Stockholm och har skrivit deckarserien Stockholm nu med skådespelaren Benny Haag. Uppföljaren till förra årets Det som inte syns heter Det uppenbara och kan beskrivas som en politisk thriller med samhällsengagemang.
Karin Holmlund bor numera i Varberg men växte upp i Skellefteå. I höstas kom hennes andra roman Nattfly. Den har fått fina recensioner och beskrivs som en roman för alla även om den riktar sig till unga vuxna.
Umefödde musikern David Sandström från Refused har tillsammans med sin fru, författaren Negar Naseh, debuterat i spänningsgenren med En bondes död. Det är den första delen i Brännlidenserien, där handlingen utspelar sig i Västerbotten och skildrar glesbygdens hemligheter.