Gardell och berörande barnbok – här är veckans böcker

Letar du efter något att läsa? I samarbete med biblioteken i Skellefteå kommun bjuder Norran på boktips – denna gång på temat Pride.

Tre böcker på temat Pride – det tipsar bibliotekarierna Linnéa Wikman,  Katarina Westerlund och Emelie Lindqvist om.

Tre böcker på temat Pride – det tipsar bibliotekarierna Linnéa Wikman, Katarina Westerlund och Emelie Lindqvist om.

Foto: Pressbilder

Litteratur2022-02-07 21:00
undefined
”Ett lyckligare år” av Jonas Gardell skildrar hbtq-historia.

Nyhet

"Ett lyckligare år” av Jonas Gardell

Här har Gardell präntat ner ett stycke hbtq-historia. Första delen handlar om homosexuelle Pontus Wikner som på 1800-talet skriver ner sina innersta bekännelser som sedan ligger inlåsta på Uppsala bibliotek många år. Andra delen handlar om några modiga ungdomar i Örebro 1971 som tillsammans bildar Gay Power Club i Sverige.

Gardell kan onekligen skriva och här märks det att han verkligen brinner för det han skriver om. Boken berörde mig otroligt mycket. Den fick mig att minnas, att känna tacksamhet för att dessa pionjärer förde denna kamp under en tid när kärleken saknade språk. En perfekt bok att läsa för att påminna sig om varför vi faktiskt firar Pride!

Linnéa Wikman, Stadsbiblioteket

undefined
Moa Backe Åstot nominerades till Augustpriset med ungdomsromanen ”Himlabrand”.

Roman

”Himlabrand” av Moa Backe Åstot 

Finns det homosexuella renskötare? Det undrar Ánte, som ser sin självklara framtid i det yrket. Känslorna för vännen Erik har utvecklats till något större, men hur vet en om känslorna är besvarade och kommer det att accepteras av omgivningen?

”Himlabrand” är Moa Backe Åstots debut som blev Augustprisnominerad 2021. Författaren berättar också om den rasbiologiska forskning som historiskt bedrivits på samer. Ánte hittar bilder på gamla släktingar i en bok och det känns både obehagligt och viktigt att veta mer.

Boken handlar om att välja vilket sorts liv en vill leva och är samtidigt en svindlande vacker kärlekshistoria med stora känslor som pendlar mellan grå hopplöshet och sprakande himlabrand.

 Katarina Westerlund, Byske/Kåge bibliotek

undefined
Ellen Svedjeland, bosatt i Umeå, som tillsammans med Elin Johansson skrivit ”Ett rum till Lisen”.

Barnbok

”Ett rum till Lisen” av Elin Johansson och Ellen Svedjeland

Ett rum till Lisen är en liten pärla för barn i lågstadiet. Boken nominerades till Augustpriset 2021.

Naimas trista sommarlov tar fart när Lisen flyttar in i grannhuset. Lisens föräldrar har lovat att hon ska få bestämma vilket rum hon ska ha, men för att veta säkert måste hon prova alla rum och hon behöver Naimas hjälp. Lisen menar verkligen alla rum! Trappan, köket och vinden. Till och med kaninburen! Naima kan sova var som helst, bara hon får sova nära Lisen.

Naimas kärlek till Lisen är äkta och innerlig, och att vara kär kan kännas på många sätt. Som ett pirr i magen, som oro, som längtan och saknad. Emma Adbåges illustrationer är pricken över i:et i denna fina bok om stora känslor. 

Emelie Lindqvist, Stadsbiblioteket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!