Han synar den gröna omställningen

”Den teknologiska omställningen är nödvändig men räcker inte – vi måste också bli bättre på att hushålla med resurserna.” Det sa Arne Müller när han besökte Norsjö, och varnade samtidigt för ökade klyftor mellan kommunerna i norr.

Författaren och journalisten Arne Müller har i flera böcker granskat samhällsutvecklingen i norra Sverige, bland annat ”Norrlandsparadoxen” (2015). Nu är han ute och berättar som sin senaste bok ”Norrsken – drömmen om den gröna industrin” och häromkvällen besökte han Norsjö.

Författaren och journalisten Arne Müller har i flera böcker granskat samhällsutvecklingen i norra Sverige, bland annat ”Norrlandsparadoxen” (2015). Nu är han ute och berättar som sin senaste bok ”Norrsken – drömmen om den gröna industrin” och häromkvällen besökte han Norsjö.

Foto: Lennart Enkvist

Litteratur2023-09-23 11:00

Författaren och journalisten Arne Müller har i flera böcker satt strålkastarljuset på samhällsutvecklingen i norra Sverige, och inte minst de gigantiska industrisatsningarna som nu sker i Västerbotten och Norrbotten.

Nu är han aktuell med ”Norrsken – drömmen om den gröna industrin”, där han både berättar om förhoppningarna och farhågorna.

undefined
Arne Müller är född i Tyskland, växte upp i Messaure utanför Jokkmokk och har bland annat arbetat som journalist på VK och SVT. Numera är han frilansare med basen i Umeå.

Budskapet är att vi måste ställa om till fossilfritt för klimatets skull, men att tillgången på el och metaller inte kommer att räcka till om vi fortsätter på den inslagna vägen i Sverige, övriga EU och Nordamerika. 

– Det går inte. Naturresurserna sätter stopp, sa Arne Müller, när han häromkvällen besökte biblioteket i Norsjö.

Han ifrågasätter om den gröna omställningen verkligen är så grön som det sägs och menar att det som krävs är att vi även använder resurserna på ett effektivare sätt.

undefined
Arne Müller har både besökt Norsjö och Skellefteå i veckan. Föreläsningen i Norsjö var ett samarrangemang mellan biblioteket och ABF.

Ett exempel är bilindustrin, där tillverkarna visserligen satsar på el men bygger stora och tunga modeller som kräver mycket resurser.

Ett annat är städernas utformning, där det går att planera så att vi inte blir lika beroende av bilen.

– Och för längre sträckor handlar det om räls och åter räls. Det är mycket mer utsläppssnålt än väg, för att inte tala om luft. Det går att göra stora förändringar, sa Arne Müller.

Han konstaterade att de pågående industrisatsningarna med Northvolt i spetsen kommer att förändra vår landsända i grunden. Samtidigt tror han att det kommer att se olika ut i de kommuner där de stora etableringarna sker jämfört med de andra kommunerna i Norr- och Västerbotten.

undefined
Genom åren har Arne Müller skrivit mycket om gruvnäringen. På senare tid har mycket kretsat kring Northvolt och de andra jätteprojekten i Norr- och Västerbotten.

Enligt forskare som han pratat med finns det en pendlingsradie på 45 minuter där man känner av befolkningstillväxten. Men utanför den radien kan utvecklingen bli en annan.

– Risken är att det blir överhettade öar med enorm befolkningstillväxt och ett omgivande hav där man ingenting märker eller till och med får det sämre.

Avslutningsvis filosoferade Arne Müller kring en publikfråga som han fick kvällen innan när han besökte Skellefteå: Är han pessimist när det gäller möjligheterna att klara klimatomställningen?

– Politiskt finns det väldigt lite insikt. Då är jag pessimist. Men om man kollar vad forskningen säger om vad som är möjligt, då blir jag optimist, sa han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!