Året var 1968, platsen var King's college i Cambridge. Sex studenter förenades i sin kärlek till sång – framförallt sådan sång som framförs utan stöd av instrument. 50 år senare har över 25 personer upptagit bandets sex platser, men känslan och musiken har alltid bestått. Nu firas ett halvt sekel av lekfull a cappella-sång med en stor, världsomfattande turné, där Skellefteå är ett av stoppen.
– Det har varit ett väldigt hektiskt år. Sedan november 2017 har vi genomfört ungefär 160 konserter i allt från Australien, Asien och nu Europa. Men det är väldigt roligt, säger Jonathan Howard, gruppens basstämma.
Han har sjungit i vokalgruppen i åtta år, och efter nyår – när några av medlemmarna slutar till förmån för nytt blod – blir han den som varit med längst.
– Det är en spännande tid, vi är i en slags förändring där yngre förmågor kliver in och vi förnyas, säger han.
Turnén, som fått namnet "Gold", är en mäktig hyllning till de 50 åren som gått men också en språngbräda för framtiden.
– Det är en tillbakablick, men lika mycket är tanken att lägga grunden för kommande 50 år. Vår förhoppning är såklart att The King's Singers finns kvar om 50 år, och vad kan vi då göra för att det ska bli så?, säger Jonathan Howard.
Skelleftepubliken kommer bjudas på en bred repertoar – allt från modern pop till sakrala toner.
– Vi vill visa på allt som du kan göra bara med hjälp av din röst, och därför är det viktigt med stor variation på musiken. Många vokalgrupper är väldigt allvarliga, men för oss är det viktigt att blanda musikalitet med humor och ha kul på scenen. Men eftersom vi framträder i en kyrka känns det även självklart att det ska märkas på musiken. Det blir pop, men också mäktigt sakralt.
Hur känns det att besöka Skellefteå?
– Otroligt kul. Det här är det absolut nordligaste stoppet på hela vår stora världsturné, och vi ser framemot att uppleva staden, säger Jonathan Howard.