Vandring genom kamerans öga

Fotografen Edoardo Miola reste till Mustang i Nepal för att porträttera ett område vars kultur håller på att glömmas bort. ”Vi måste försöka bevara dessa platser”, säger han. I dag öppnar en utställning med bilder från resan som även resulterat i en bok.

Kulturkrock. Ett litet barn visar upp godispapper. Foto: .

Kulturkrock. Ett litet barn visar upp godispapper. Foto: .

Foto: Foto: .

Kultur och Nöje2015-08-21 11:15

Med ett utfärdat specialtillstånd reste Edoardo Miola till distriktet Mustang i Nepal. Namnet på området, mest känt för sin långa dal fram till kinesiska gränsen, kommer från det tibetanska uttrycket för "fruktbar slätt".

Fram till 2008 var Mustang ett eget kungadöme, men Edoardo Miola menar att området och hela landet snart förlorat sin identitet.

– Kina har redan förvandlat Kathmandu (Nepals huvudstad, reds. anm.) till en turiststad med marknader där det säljs kläder och saker från Kina. Kina bryr sig inte om att bevara kulturhistoriska skatter utan om att sälja, säger han.

Varför ville du göra den här resan?

– Jag är fascinerad av områdena längs med gränsen till Kina och har tidigare varit i Mongoliet. Jag tycker också det är viktigt att uppmärksamma små unika platser som är på väg att försvinna. Vi måste försöka bevara dessa, säger Edoardo Miola och fortsätter:

– Kina vill att Nepal ska bli mer turistvänligt. Ett hotell med pool är redan byggt i Mustang och Kina vill också bygga en väg genom området. Det skulle vara förödande.

Under sin tre veckor långa resa, som genomfördes hösten 2014, vandrade Edoardo Miola genom hela Mustang och tillbaka tillsammans med en lokal guide. En häst fick bära kamerautrustningen och kamerabatterierna laddades med hjälp av en solcellsdriven laddare under den 250 kilometer långa vandringen. Längs stoppen träffade den italienske fotografen lokalbor som finns porträtterade i hans senaste bok "Mustang – a borderland fate".

– Jag satte mig ner och pratade med alla och lärde känna dem, sen fotograferade jag av dem och visade bilderna. Ibland retuscherade jag bilderna medan de tittade på, berättar han.

Resan har också resulterat i en utställning med samma namn som boken och fram till den 10 oktober visas Edoardo Miolas bilder på Medlefors folkhögskola och konferens. Utställningen låter färgbilder samsas med svartvita motiv. De flesta porträtt är svartvita medan landskapsbilderna, ofta dramatiska och fångade just innan en storm ska bryta ut, är i färg. Bilderna innehåller både allvar som avspeglar en fattig vardag bland nepaleserna, men även Kinas påverkan i landet. Som exempelvis tuggummi, godis och leksaker vissa av barnen visar upp på bild. Dessa är, inte helt oväntat, tillverkade i grannlandet.

– Det blir en väldig kulturkrock bland gammalt och nytt, säger Edoardo Miola.

Kina bryr sig inte om att bevara kulturhistoriska skatter.

undefined
Kulturkrock. Ett litet barn visar upp godispapper. Foto: .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!