Utställning: Helene Schmitz skildrar en grönskande maktkamp

En fjärilsfarm i Surinam, där djupgröna växter sakta omsluter påminnelsen om människans närvaro. I Helene Schmitz verk ryms kampen mellan mänsklighet och natur men också förundran. Nu ställer hon ut i Skellefteå konsthall.

Idag. Helene Schmitz är på plats i Skellefteå konsthall, för vernissagen av "Transitions". Foto: .

Idag. Helene Schmitz är på plats i Skellefteå konsthall, för vernissagen av "Transitions". Foto: .

Foto: Foto: .

Kultur och Nöje2017-09-16 09:15

Landskap. I konstsammanhang förknippas ordet inte sällan med lugna akvareller, fyllda av blå himmel, gräs och solsken. Ofta orört, romantiserat och långt ifrån det som skaver. Helene Schmitz konstnärskap kretsar kring just våra landskap, men i hennes vibrerande verk syns en verklighet långt ifrån solbadande akvareller.

– Jag har alltid fascinerats av människans komplicerade relation till naturen. Av vår påverkan på naturen, och naturens påverkan på oss, säger hon.

Det är där utställningen "Transitions" tar avstamp. I övergångarna, i naturvyer i obalans som är mitt under en förändring. Tre separata fotoserier tecknar alla ett porträtt av ett tillstånd bortanför vår kontroll, fri från personer men med mänsklig påverkan ständigt närvarande. I serien "Earthworks" berättar Helene Schmitz historien om en by i Namibia, där de övergivna sekelskifteshusen fyllts av sanden som långsamt kväver byggnaderna.


– Husen har förvandlats till ett slags timglas. Där finns en känsla av tid och förgänglighet, en berättelse om hur naturen tagit över det som tidigare var en diamantkoloni, säger hon.

Idag öppnar utställningen på Skellefteå konsthall. De majestätiska fotografierna tar med åskådaren till gömda platser i allt från Sydamerikas djungel till Västmanländska skogar. I serien "Sunken Gardens" gestaltas en fjärilsfarms bräckliga rum och den våldsamma, påträngande naturen. Väggarna täcks av grönska, och månljuset står i kontrast mot djupgröna blad.

– Det finns en skör, och våldsam, balans där. Det är som en ständig maktkamp, säger Helene Schmitz.

Estetiken är surrealistisk, förtrollande, enkel och som en glimt till andra världar. Efter att ha rest jorden runt med sin storformatskamera riktade hon blicken mot vår egen värld i den allra senaste serien – i "The Forest" spelar ett brandhärjat område i Västmanland huvudrollen.

– Där har jag följt landskapets förvandling efter den största svenska skogsbranden i modern tid.

Helene Schmitz benämns som en av Sveriges mest framgångsrika konstfotografer och under förra året visades "Transitions" på Fotografiska museet. Några dagar innan vernissagen på Skellefteå konsthall hänger regnet i luften och det gråblå ljuset sprider sig över Nordanå, som om bygden var ett porträtt i en serie av Helene Schmitz. Och påståendet ligger inte långt från verkligheten. I samband med Skelleftebesöket har hon nämligen tagit storformatskameran på en vandring genom vår bygd.

– Det är en spännande region, med alla naturresurser. Mitt nästa projekt kommer handla om hur vi exploaterar jorden och dess resurser och då känns det självklart att Västerbotten ska vara med, säger hon.

Det finns en skör, och våldsam, balans där. Det är som en ständig maktkamp.

undefined
I djungeln. Verket "The Moonlight Room" från serien "Sunden Gardens".
undefined
Idag. Helene Schmitz är på plats i Skellefteå konsthall, för vernissagen av "Transitions". Foto: .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!