Emmas mobil plingar ständigt, på skärmen syns ord hon redan tänker om sig själv. Att hon är fel, avig, inte passar in. Martin har svårt att sova om nätterna, svårt att koncentrera sig och gråter på skoltoaletten. De går på samma skola, men känner inte varandra. Runt om dem finns vuxenvärlden, lärarna som inte förstår, föräldrarna som inte ser. Men där finns också vännerna. Elvira som sakta börjar inse att något skaver i Emma, att hon kanske inte vill leva längre. Och Christoffer, som inte känner Martin så väl men som vill göra något.
Unghästens "Våra liv" tar avstamp i hopplösheten, för att sedan följa med Emma och Martin ut i ljuset, tillbaka till hoppet.
– Vi har tidigare spelat föreställningarna "Det blir sakta bättre" och "På andra sidan" ute på skolor, och det måste vi ändå säga blev en succé. Då delade vi upp klasserna – bara tjejer såg den ena, och bara killar den andra. Från skolans håll kom önskemål om en gemensam föreställning, säger Sarah Appelberg, som står för manus och regi.
Resultatet blev "Våra liv". Där kombineras de två berättelserna i "Det blir sakta bättre" och "På andra sidan", som båda berör psykisk ohälsa. "Det blir sakta bättre" har bland annat spelats i Riksdagen, och Unghästen har även mottagit psykiatripriset i Skellefteå. Den nya föreställningen är en fortsättning på det arbetet.
– Vi kommer spela den på alla skolor i Skellefteå kommun under en treårsperiod, för elever i sjuan. Det känns otroligt kul att få det förtroendet, säger Sarah Appelberg.
Under torsdagen bjöd de in till ett offentligt genrep på Nordanåteatern i samband med suicidpreventiva dagen och igår var det premiär. Nu väntar otaliga möten med elever.
– För oss är det pedagogiska lika viktigt som det konstnärliga. På varje föreställning finns elevhälsan och kuratorer med, och vi pratar om känslorna som uppkommit efter att eleverna sett "Våra liv", säger Sarah Appelberg.
Kring tio karaktärer tar plats i historien, och alla gestaltas av Linda Gustafsson, Nils Lundqvist och Firelle Najjar.
– Hela syftet med det här är att prata om psykisk ohälsa, att det aldrig någonsin ska bli en skam. Hur gör man när ens kompis mår dåligt? När ska man prata med någon vuxen? Vi reder ut begrepp som depression och ångest, men det handlar också om alla de känslor som man har som tonåring, säger Sarah Appelberg.
Samtidigt vill de inge hopp.
– Den är djup, men också rolig. Vi vill visa att man inte är ensam, att vuxenvärlden finns där för att hjälpa, säger hon.