Mina huvudsakliga specialintressen de senaste tio åren har varit samlarkortspelet Magic: the Gathering och tv-spelet Destiny. Dessa är troligen okända för de flesta läsare av den här dagstidningen, men de är även relativt små som nördintressen betraktade. Visst, globalt har båda intressena såklart miljontals utövare – men det har ju typ varje särintresse, perversion eller fetisch man kan tänka sig, vilken en simpel googling på slumpmässigt utvalt ämne kan bekräfta.
I Skellefteå finns ett par dussin aktiva magicspelare som träffas regelbundet på lokala spelhålan Legend och det finns – såvitt jag vet – åtminstone en till Destiny-klan med säte i Skellefteå, utöver Fireteam Fourteen, som jag är med i (obligatorisk shoutout till Skellhells Angels).
Man får betrakta detta som hyfsat små grupper. Och det finns ju någon slags stolthet i att syssla med något som är lite ovanligt, men man vill samtidigt inte att det ska vara för ovanligt, för då får man svårt att hitta någon att lira med.
Hursomhelst. Jag är orolig att och/eller förväntansfull inför att denna obskyra status snart är över för både Magic och Destiny.
Höstexpansionen för Destiny är nämligen ett av flaggskeppet för Googles stora satsning på tv-spels-streaming: Stadia. Efter uppbrottet med Activision har Bungie (studion som skapar Destiny) dessutom valt att flytta spelet från Blizzards launcher till plattformen Steam för traditionellt pc-lir. Detta kombinerat med att Destinys grundspel kommer att gå över till en free-to-play-modell bådar för ett rejält uppsving i spelarbasen.
För Magics del sker också stora förändringar. Från att haft en extremt motsträvig syn på digitalisering har Wizards of the Coast nu gått ut hårt med en ny digital klient. I sommar presenterades dessutom det sjukaste, nämligen att Russo-bröderna, bland annat kända från kända från att ha regisserat Avengers: Endgame, kommer att skapa en animerad show för Netflix kring karaktärerna i Magic: the Gathering.
Så … då är frågan vilken hobby man ska migrera till när dessa blir för mainstream?