Stridbar och svindlande egohistoria

Självbiografi. Yvonne Hirdmans "Medan jag var ung: en egohistoria från 1900-talet" bjuder på ett händelserikt liv i både fram- och motgångar.

Foto: Norran

Kultur och Nöje2015-03-12 16:15

Det börjar som en dagbok där luckor fyllts i på efterhand. Yvonne Hirdman flyttar från Stockholm till Malmberget, där hon fryser och festar i växlande ordning. Därefter går flyttlasset till Oskarshamn. Hon upptäcker pojkar och drömmer om Paris och att bli kär. Frankrike blir inte av utan istället återvänder hon till Stockholm för att plugga på universitetet. Under hela uppväxten går studierna sådär och hade någon sagt till henne att hon skulle bli professor och instiftare av ordet genus hade hon nog skrattat.

Bara 21 år gammal blir Yvonne Hirdman gravid och gifter sig med pappan. De hinner få två barn innan hon tröttnar och tar ut skilsmässa, trots bekymrade blickar från omvärlden.

Som ung ensamstående mamma under 1960-talet hade hennes liv kunnat få en annan vändning. Men på uppmuntran av sin mor börjar hon plugga. Några år senare är hon doktorand i historia.

Sedan tidigare har Yvonne Hirdman upptäckt Alva Myrdal (drygt 40 år senare ger hon också ut boken "Det tänkande hjärtat: boken om Alva Myrdal"). Då började tankegångarna gå om kvinnors rätt.

Att följa Yvonne Hirdman i jakten på sig själv och allt som hör där till, både mot- och framgångar, är svindlande. Även om hon tvivlar på sig själv emellanåt finns en glöd inombords som ständigt tar henne till nya nivåer. Till slut får hon professorstjänst. Men som sagt, sedan är hon ju instiftare till ordet genus och har med sitt stridbara sätt öppnat möjligheter för ett nytt forskningsområde i Sverige.

undefined
undefined
Foto: Vilhelm Stokstad / TT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!