Åke Lundgren berättade för åttondeklassarna vid Nilaskolan om hur han först kom i kontakt med Kristina Katarina Larsdotter, mer känd som Stor-Stina eller Långa lappflickan, och hur hans efterforskningar om henne ledde till att han skrev sin första roman 1981.
Historien om den osedvanligt långa samekvinnan som visades upp mot betalning runt om i Europa har han aldrig kunnat släppa, vilket har lett till ytterligare en bok, flera teaterpjäser och ännu mer forskning.
Åke Lundgren tycker att det är en berättelse som känns angelägen än idag. Inte minst när han är ute och pratar med ungdomar:
– Hon förtjänar att kommas ihåg. Det är oerhört viktigt att inse att det inte spelar någon roll om man är annorlunda. Hon var lång, stack ut och blev säkert mobbad.
– Jag tycker också att det är viktigt visa att historia inte bara handlar om kungar. Det kan vara jättenära.
Det tycker också åttondeklassarna Signe Norén och Saga Svahn.
– Man ska bevara sånt här. Det hände ju, det var stort på sin tid och det är något man hört talas om, säger Signe Norén och får medhåll av Saga Svahn:
– Mina föräldrar har berättat om det här och jag har också varit och sett minnesmärket.
Det här var det tredje och sista författarbesöket på Nilaskolan i maj. Tidigare har Moni Nilsson, som skrivit böckerna om Tsatsiki varit här, liksom Ann-Helén Laestadius, som skrivit flera uppmärksammade böcker om samisk identitet.
– Jag ville ge eleverna en ny upplevelse och det känns att det har varit uppskattat, säger barn- och skolbibliotekarie Malin Stenberg, som har organiserat besöken.