Workshops, teater-, musik- och berättarföreställningar, det är svårt att ha tråkigt när i stort sett alla Skellefteås kulturformer finns representerade. Det är tanken också.
– När man samlar allt detta sänks trösklarna för många familjer att ta del av kulturformer. Förhoppningsvis får vi upp intresset för att besöka kulturarrangemang under resten av året också, säger Therese Eriksson vid kultur- och biblioteksavdelningen, som är huvudarrangör.
Hon är glad över det stora intresset och att ovanligt många med utländsk bakgrund är på plats.
– Det är jättekul! Uppenbarligen har vi lyckats nå ut i år, säger hon.
Ett exempel på det är den brittiska familjen Wall som sökt sig till bokbussen på innergården. En lätt exalterad Albert Wall, 6 år, plöjer igenom bokhyllorna. Snart hittar han favoriten ”Ninja Kid” av Ahn Do som han gärna vill rekommendera.
– Jag har målat och pysslat. Jag kommer inte ihåg allt, utbrister Albert och konstaterar att Barnkulturhelgen är betydligt mer actionfylld än vardagen hemma i Kusmark.
Hans upplevelse delas av Elis Wermelin, fyra år, från Blattniksele. Han är i full fart med att göra ett vänskapsband i garn med vackra färger. Det är roligt, även om den absoluta höjdpunkten så här långt är trapporna på Nordanå.
– Vi har inte så stora trappor i Blattniksele, förklarar mamma Alexandra.
Frågan är om de har tigrar? För vid spegelförsedda bord förvandlas det ena barnet efter det andra till vad än fantasin vill. Elisa Norozi, åtta år, får hjälp av mamma Leila med en förbluffande vacker ansiktsmålning.
Elisa är själv duktig på att teckna och måla och vem vet – kanske börjar hon på estetiska programmet bild och formgivning om några år?
Nuvarande avgångselever håller samtidigt ett vernissage på Nordanå. Utställningen ”Space” bjuder på stor variation av material och tekniker kopplat till titeln, men även andra verk som eleverna jobbat med under året.
Det är garanterat lustfyllt och berikande att besöka den, inte minst med alster som Magda Petterssons triptyk om tekniken som tar över allt, eller Amos Hedströms fantasifulla ”Ringelvarelse” i plåt som blev en stor favorit för många barn på plats. Om det beror på varelsens spillning eller parallellerna till den finska skulptören Timo Solin låter vi vara osagt.