Ställer ut handgjorda tyger från 1900-talet

Istället för att slänga de gamla tygerna valde Birgitta Backlund att donera dem till Nils Schillmark Akademien. ”Att slänga tygerna kändes fel mot kvinnorna som gjort dem”, säger hon.

Kultur och Nöje2015-07-29 11:00

Minne efter minne spelas upp för Birgitta Backlund när hon tittar på alla de vita tyger som ligger framme på Majorsbostället Nyborg på Nordanå. Hon stannar upp vid en vit klänning med två spetsremsor som löper över magen.

– Den här hade jag när jag var mellan sex och nio år gammal. Jag minns hur jag och min kusin brukade klä upp oss på söndagar och sen gå hand i hand över en bro som vi kallade ”nybron”. Nog fick vi en del uppmärksamhet då vi hade så fina kläder, säger hon.

Det är några av de hundratals tyger som Birgitta Backlund har skänkt till Nils Schillmark Akademien som ställs ut. Tygerna kommer från Birgitta Backlunds släktingar och är saker som hon har samlat på sig under åren.

– Vissa av tygerna är nog från slutet av 1800-talet, men resten är från 1900-talet, säger hon.

Det var när hon skulle flytta ut från sin gamla lägenhet i Skellefteå som Birgitta Backlund insåg att hon skulle behöva göra sig av med tygerna. Vilket var lättare sagt än gjort då hon absolut inte ville slänga dem.

– Jag tyckte det var vansinnigt fel mot kvinnorna som lagt så många timmar på att göra de här. Jag förstår inte hur de hade tid, de hade ju mycket att göra, säger Birgitta Backlund.

Guy Nordström, ordförande för Nils Schillmark Akademien, är tacksam för donationen som kommer att visas upp i omgångar.

– Vi är tacksamma för att vi har fått ta emot det här så att det kan bevaras och ställas ut, säger han.

Utställningen pågår fram till och med den 6 augusti.

Föddes 1745 och var den yngste sonen i en bondefamilj i Drängsmark. Han studerade konst i Stockholm och i Finland blev han senare den Gustavianska tidens mest betydande porträttmålare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!