Skildrar dansen i Skellefteå i ny utställning: "Betyder väldigt mycket"

Vad betyder dansen för utövarna? Och hur kommer det sig att Skellefteå har en sådan djupt förankrad danstradition? I utställningen "Flow" tecknas ett porträtt av Skellefteå dans- och balettförening.

Kajza Rauhala från Skellefteå dans- och balettförening berättar att utställningen är väldigt betydelsefull.

Kajza Rauhala från Skellefteå dans- och balettförening berättar att utställningen är väldigt betydelsefull.

Foto: Maria Wallin

Kultur och Nöje2019-11-16 08:15
undefined
Tom Hedman, Kajza Rauhala och Anna-Karin Larsson har arbetat med att ta fram utställningen "Flow".

Dansen som uttrycksform är starkt sammanflätad med Skellefteå kommun som plats – i Boliden grundade Eva Dahlgren Bolidenbaletten, ett arbete som möjliggjorde att dans blev en obligatorisk del av skolundervisningen. Hon kallas en pionjär, ett arv som fortfarande lever och frodas. Skellefteå dans- och balettförening har sedan dess tagit facklan vidare, och etablerat en förening med cirka 700 medlemmar samt regelbundna dansföreställningar och undervisning.

Nu spelar dansen huvudrollen inne i Skellefteå konsthall, som en del av konsthallens nya initiativ "Open source" där lokala kulturföreningar och aktörer får utrymme att visa sitt skapande. Utställningen "Flow" har vernissage under söndagen och skildrar den sceniska dansens nutid, framtid och tradition. Den är ett samarbete mellan Skellefteå konsthall och dans- och balettföreningen.

undefined
Kajza Rauhala från Skellefteå dans- och balettförening berättar att utställningen är väldigt betydelsefull.

– Det här betyder väldigt mycket för oss, att få chansen att visa upp oss på det här sättet. Det finns ett rikt dansliv här, och i den här utställningen har vi försökt att skildra det på olika sätt, säger Kajza Rauhala från Skellefteå dans- och balettförening.

Längsmed väggarna finns skärmar som alla visar dansare i olika åldrar, och deras personliga relation till dansen som konstform. Där ryms också berättelser om dansare som tog sina första danssteg innanför föreningens väggar samt historiska kostymer och tillbakablickar.

– Utställningen "Flow" består av två delar, en historisk exposé från 60-talet fram till idag över den sceniska dansens utveckling i Skellefteå och en interaktiv pedagogisk del där man kan delta och uppleva dans på olika sätt, säger Anna-Karin Larsson, Skellefteå konsthall.

undefined
Klassiska danskostymer tar plats på Skellefteå konsthall.

Dansen tar nämligen inte bara plats i film- och fotoform, utan också fysiskt. Där finns ett utrymme där besökarna själva kan skapa dans, eller ta del av uttrycket. Mellan 26 november och 30 november arrangeras "Open sessions", vilket innebär ett pärlband av dansworkshops och föreställningar.

– Det känns självklart att en utställning om dans också måste ge chans att utöva konstformen. Vi hoppas att det här ska inspirera, säger Tom Hedman som varit med och utvecklat "Flow".

– Snart startar festivalen "Dans i novembermörkret", och "Flow" är ett dansarrangemang i en annan form. Det känns jättespännande, fortsätter Kajza Rauhala.

Fakta

"Flow"

En utställning på Skellefteå konsthall om den sceniska dansens utveckling i Skellefteå.

"Flow" är ett samarbete mellan Skellefteå konsthall och Skellefteå dans- och balettförening, och en del av konsthallens nya initiativ "Open source".

Pågår mellan 17 november och 1 december.

Mellan 26 november och 30 november arrangeras även "Open sessions" som innebär workshops i allt från flamenco till sittdans på konsthallen och i Hallen på Nordanå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!