På Sjöbottens yogainstitut finns yogamästaren, Stella och Vincent. Hon är mästarens naturliga efterträdare, han är nykomlingen. Men så råkar hon plötsligt brygga ett alldeles för starkt te som dödar den stora yogaregenten – och Vincent blir rasande.
Det börjar med en konkurrerande yogastudio i lilla Sjöbotten, men slutar sedan med att hela bygden, länet och till slut landet blir inblandade i det urartade bråket.
Fredrik Frängsmyrs tredje roman "Yogaupproret" började med en surrealistisk tanke – vem känns spontant som minst trolig att vara grunden till ett krig? Jo, personer som förespråkar fred, lugn och meditation.
– Jag tycker det är en rolig tanke – i sin tävlan om vem som kan leva allra fredligast så lyckas de starta ett krig. Och vilka förväntar man sig inte ska hamna i ett sådant bråk? Yogalärare, säger han.
Han bor i Åkersberga utanför Stockholm med sin familj, och det var när hans fru spenderade mycket tid i en yogalokal som första fröet såddes.
– Det var konstigt, för det var många konflikter på ett sätt man inte förväntade sig. Och i den vevan hade jag börjat fila på en ny historia, så det var något som föll på plats, säger han
Fredrik Frängsmyr har alltid tyckt om att skriva, men bestämde sig för ett par år sedan för att testa skriva en bok. Med hjälp av otaliga böcker om skrivande, en timme av pendling varje dag och många försök resulterade kärleken till ord i debuten "Arytmi" och "Kärlek på en gul cykel". När han nu släpper "Yogaupproren" är det med samma karaktärer i fokus, men i andra roller.
– I varje historia har jag använt mig av samma personer. Men det handlar inte om en bokserie, istället ser jag dem lite som en ensemble som tar sig an nya egenskaper i olika böcker. Så också i den här, säger han.
De tidigare har utspelat sig i södra Sverige, men nu är det dags för Fredrik Frängsmyr att återvända till rötterna. Sjöbotten, orten som hans mamma växte upp i och som han besöker regelbundet, var en självklar plats för ett yogakrig.
– När jag började skriva hade jag inte bestämt mig för var berättelsen skulle äga rum, men så fort jag beskrev platsen – idylliskt, en liten ort, full av fredligt folk på en vacker plats – så förstod jag ju att det var Sjöbotten jag pratade om.
Men även om Västerbotten inspirerat är det inte en särskilt verklighetstrogen skildring av orten som tar plats i "Yogaupproren".
– Nej, jag har tagit mig friheter. En central del av handlingen är till exempel ett stort vattenfall, och ett sådant finns ju inte i Sjöbotten. Min släkt som bor där tycker dock att det är väldigt roligt.
Humor, ordlekar och komiska situationer dominerar i Fredrik Frängsmyrs romaner.
– Jag försökte skriva en thriller, men det gick inte. Jag dras till feel good, jag vill skriva om det allra roligaste, dra saker till sin spets, inte fokusera på det hemskaste. Jag vill krydda verkligheten, och Sjöbotten, säger han.