Satsar på musiken – nu föds Skellefteå Musikaliska

En historisk tillbakablick över Skellefteås musikliv, men också en satsning inför framtiden. Skellefteå Musikaliska vill lägga en stabil grund för gräsrotsrörelsen – med allt från en ny livescen till en stor utställning på Nordanå. Nu är arbetet igång.

Thomas Lindgren och Agnes Lundmark, Kulturföreningen Mullberget, är två av aktörerna som ska göra Skellefteå Musikaliska verklighet.

Thomas Lindgren och Agnes Lundmark, Kulturföreningen Mullberget, är två av aktörerna som ska göra Skellefteå Musikaliska verklighet.

Foto: Maria Wallin

Kultur och Nöje2018-11-29 08:15
undefined
Thomas Lindgren och Agnes Lundmark, Kulturföreningen Mullberget, är två av aktörerna som ska göra Skellefteå Musikaliska verklighet.

Från en stark kör- och orkestertradition, vidare till en bubblande popscen och Trästockfestivalens födelse – musik har en djupt rotad plats i Skelleftesjälen, toner har länge genomsyrat stadens historia och nutid. Men vet alla om hur The Wannadies startade? Eller att Skellefteå blev årets popstad 2002? Hur många orkestrar som fötts inom kommunens gränser? Troligtvis inte.

När Skelleftemusikern Thomas Lindgren spelade i Göteborg kom han i kontakt med en stor utställning om stadens breda musikliv, och vad det inneburit för dagens artister. Där såddes fröet – varför finns inte något sådant i Skellefteå?

– Det var Tomas Lundström, musikintresserad, som kläckte idén. Skellefteå har och har haft ett väldigt rikt musikliv, och att skapa en påkostad utställning kring det tror jag ger mycket till kommande generationer. Historia är bra att ha med sig, och just nu finns det ingen fysisk plats för vår musikhistoria, säger Thomas Lindgren.

Det var flera år sedan. Drömmen om en musikhistorisk utställning har nu vuxit sig betydligt större. Kulturföreningen Mullberget har kopplats in, en förening har bildats och nu påbörjas arbetet med att bygga det som fått namnet Skellefteå Musikaliska. Än handlar det om en vision, men den är tydlig: att skapa en mötesplats, inspirationskälla och grogrund för musiker i Skellefteå. Men hur? Den omfattande utställningen är en del, men där finns också planer på en livescen och integrationsarbete. Allt i nära samarbete med näringslivet och kulturen.

– För oss är det viktigt att det här blir något långvarigt, inte ett projekt som dör ut efter några år. Vi vill ha en 10-årsplan för driften, det här är ingen dagsslända. Vi har gjort en förstudie och just nu är vi i fasen att presentera idén för politiker och allmänheten, att förankra det här och så småningom söka pengar, säger Thomas Lindgren, som också är ordförande i föreningen.

undefined
Agnes Lundmark och Thomas Lindgren vill att platsen för Skellefteå Musikaliska ska vara Nordanåområdet.

I samtal med Skellefteås musiker och arrangörer finns det ett problem, ett tomrum, som ofta kommer på tal – avsaknaden av lättillgängliga livescener.

– Kulturföreningen Mullberget är en välfungerande verksamhet och en viktig mötesplats för unga musiker, men vi behöver bli bättre på att hitta ny publik. Vi har en bra scen som passar för lite mindre spelningar, men problemet är att publiken inte alltid hittar till oss. Det saknas helt enkelt en sådan scen inne i stadskärnan, och det hade inneburit mycket för våra medlemmar och andra oetablerade musiker om en sådan fanns, säger Agnes Lundmark, Kulturföreningen Mullberget.

Nordanåteatern är för stor, detsamma med kommande kulturhusets scener. I nuläget är det främst nattklubbar, caféer eller restauranger som tillfälligt erbjuder plats för livemusik, men en scen anpassad och helt vigd åt mindre spelningar lyser med sin frånvaro.

– Antalet enkla scener har krympt, det är svårt att arrangera spelningar eller som ny musiker få plats. Därför vill vi fylla det hålet, och det viktigaste med den scenen ska vara lättillgänglighet, säger Thomas Lindgren.

När Skellefteås nya kulturhus står klart 2021 flyttar även verksamheter som konsthallen och Museum Anna Nordlander från Nordanå, och lokaler blir tomma. Skellefteå Musikaliska hoppas att både utställning och livescen får inrymmas i huset, och bidra till att området fortsätter vara en plats för kultur.

– Det är en del av visionen, att livescenen ska finnas där Museum Anna Nordlander är nu och utställningen också ska vara på Nordanå. Så någon fysisk plats är åtminstone tre år bort, men vi jobbar mot att det ska bli verklighet, säger Agnes Lundmark.

undefined
Per Strömbro samtalade med Pär Wiksten när Skellefteå Musikaliska första gången presenterades för allmänheten.

De påpekar att en satsning som Skellefteå Musikaliska är nödvändig, speciellt med ett nytt kulturhus som snart står redo.

– Vill vi ha ett levande kulturliv måste vi satsa på gräsrötterna, och det är precis vad vi vill göra. Det här ska bli en plats för fortbildning, musiker och arrangörer, säger Thomas Lindgren.

Under parollen "Fullt ös"17 november myllrade Nordanå av kulturföreningar. Då presenterades för första gången Skellefteå Musikaliska, med bland annat känslosamma samtal om The Wannadies med Pär Wiksten.

– Vi är verkligen alldeles i början av det här arbetet, men vi tror att det skulle betyda mycket för Skellefteås kulturliv, säger Thomas Lindgren.

Fakta

Skellefteå Musikaliska

En musiksatsning som går ut på att skapa en ny livescen, en utställning, integrationsarbete och café.

Konceptet vilar på fem ben: Musikaliska replay, som innebär ursprungstanken om en utställning, Musikaliska live, som handlar om livescenen, Musikaliska lab, en mötesplats för generationer och kulturuttryck, Musikaliska tillsammans, som är ett integrationsprojekt och Musikaliska café.

Föreningen Skellefteå Musikaliska är bildad och förhoppningen är att verksamheterna ska inrymmas på Nordanå.

Styrgruppen: Agnes Lundmark, Kulturföreningen Mullberget, Hans Kreisel, Skellefteå Kraft, Pär Dunder, Affärsliv W3, Thomas Lindgren, Åsa Stocksén, Henson, Jonas Lundqvist, Anders Hettinger, Tomas Lundström, idégivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!