Alldeles i slutet av 50-talet, i Konstfacks skolkorridorer, lades grunden till en rad olika formspråk som idag är en självklar del av vår kulturkonsumtion. Där studerade Lasse Åberg, Jan Lööf, Carl-Johan De Geer – och Owe Gustafson.
Utställningen "Owe Gustafson - retrospektiv" tar avstamp i just den tiden, då ett uttryck formades, och leder oss vidare till tidningsillustrationer, animationer och egna, fristående verk. Där tecknas ett porträtt av en illustratör och konstnär vars bilder känns igen över de flesta generationsgränserna.
– Det är en sammanfattning av 50-årsproduktion, där finns alla mina uttryck. Måleri, grafik, teckningar och film. Det känns såklart jättekul, den här utställningen är något att vara stolt över, säger Owe Gustafson.
Skellefteå konsthall genomsyras av surrealistiska djur, färgsprakande figurer och svartvita människogestalter, allt med en särpräglad estetik och en stor dos humor.
– Jag har alltid varit intresserad av sådant som är förenklad och stiliserat, grafiskt och svartvitt. Så har min konst sett ut ända från början. Jag tror mitt formspråk är igenkännbart för väldigt många.
Det är få konstnärer som har sådan kultstatus som Owe Gustafsson – är du inte bekant med namnet har du med största säkerhet ändå haft en barndom kantad med hans verk, eller mött dem på Dagens nyheters tidningssidor. Han är nämligen konstnären bakom de ikoniska rosa elefanterna i 70-tals barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter".
– Mitt uppdrag var att göra animationer till programmet, allt från djur till siffror och bokstäver. Och elefanterna, ja de var lite av en rosa tillfällighet. Grått är ju inte så roligt. Men jag har förknippats med de illustrationerna i 45 år nu, vilket är fantastiskt kul, men samtidigt har jag gjort väldigt mycket mer sedan dess, säger han.
Owe Gustafson rör sig mellan sina popart-doftande grafiker och finurliga installationer, som en stol tillverkad av tvättbrädor och tittskåp av cigarrlådor. I verken ryms både humor och blinkningar till annan popkultur.
– Jag har till exempel en längre serie med figuren Tintin, där jag tolkar honom på mitt vis. Jag tycker om att hänvisa till andra kända konstnärers verk för att sedan göra det till mitt eget, säger han.
Utställningen "Owe Gustafsson – Retrospektiv" är producerad av Tomelilla konsthall och konstnären själv, och har visats på ett antal platser i södra Sverige. Precis som bilderna i sig blandar utställningen konstupplevelse med pedagogik – längst in syns ett avgränsat rum, fullt av referenser till "Fem myror är fler än fyra elefanter".
– Tanken är att det ska vara en utställning för både barn och vuxna, och den interaktiva avdelningen är en del i det. Jag ser väldigt mycket fram emot att ställa ut i Skellefteå, det är det nordligaste den här utställningen varit, säger Owe Gustafson.